Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Български експерти изучават полския опит при проучване и добив на шистов газ
Автор: Екип Varna24.bg 15:31 / 19.10.2011Коментари (0)829
© Varna24.bg
Едва 4% от поляците в районите на предоставените разрешения за проучване на шистов газ са против тази дейност. Това сочат данни от последното изследване на обществените нагласи в страната, която разработва активно потенциалните си находища за неконвенционален природен газ. С огромно мнозинство хората приемат шистовия газ като реална възможност за диверсификация на енергийните източници, а местните органи на управление подкрепят проучвателните дейности.

Полша е първата страна в Европа, която отвори врати за навлизане на компании от Северна Америка и Европа в областта на търсенето, проучването и добива на природен газ от шистови скали. За да се запознаят с този опит на посещение в страната бяха областните управители на Варна и Добрич, представители на областната администрация Разград, учени, експерти от МОСВ, МИЕТ и МВнР. Това ще позволи на българската страна да формира аргументирана и обективна позиция по отношение на търсенето, проучването и евентуалното разработване и добив на шистов газ у нас.

Министерството на околната среда на Полша е предоставило над 100 действащи разрешения за търсене и проучване на неконвенционален природен газ - тип шистов. През 2011 г. са прокарани 10 вертикални проучвателни сондажа, като в един от тях успешно е просондирана хоризонтална част, включително е изпълнено и хидронатрошаване. Предварителните резултати от притока на природен газ са много обнадеждаващи, отчитат полските експерти. През 2012 г. се предвижда да бъдат направени над 100 вертикални сондажа. При добри резултати ще бъдат сондирани хоризонтални участъци с хидронатрошаване. Страната планира след 3 до 4 години да премине към промишлен добив на газ от шистови скали.

Множеството полеви геологопроучвателни работи не са довели до отрицателно въздействие върху околната среда, стана ясно по време на срещите в Полша. По данни на полското министерство на околната среда, няма опасни последствия за здравето на населението в районите на активни проучвателни работи. Доказателство за това са наблюденията, съпътстващи търсещо-проучвателните дейности. Наблюденията на местните контролни органи към полското Министерството на околната среда продължават и в момента.




Още по темата: общо новини по темата: 47
07.07.2022 »
16.04.2021 »
24.09.2014 »
07.09.2014 »
26.03.2014 »
05.06.2013 »
предишна страница [ 1/8 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Газови доставки
България в еврозоната
Грипна епидемия обхвана страната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: