Български експерти изучават полския опит при проучване и добив на шистов газ

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
15:31 / 19.10.2011
843
Едва 4% от поляците в районите на предоставените разрешения за проучване на шистов газ са против тази дейност. Това сочат данни от последното изследване на обществените нагласи в страната, която разработва активно потенциалните си находища за неконвенционален природен газ. С огромно мнозинство хората приемат шистовия газ като реална възможност за диверсификация на енергийните източници, а местните органи на управление подкрепят проучвателните дейности.

Полша е първата страна в Европа, която отвори врати за навлизане на компании от Северна Америка и Европа в областта на търсенето, проучването и добива на природен газ от шистови скали. За да се запознаят с този опит на посещение в страната бяха областните управители на Варна и Добрич, представители на областната администрация Разград, учени, експерти от МОСВ, МИЕТ и МВнР. Това ще позволи на българската страна да формира аргументирана и обективна позиция по отношение на търсенето, проучването и евентуалното разработване и добив на шистов газ у нас.

Министерството на околната среда на Полша е предоставило над 100 действащи разрешения за търсене и проучване на неконвенционален природен газ - тип шистов. През 2011 г. са прокарани 10 вертикални проучвателни сондажа, като в един от тях успешно е просондирана хоризонтална част, включително е изпълнено и хидронатрошаване. Предварителните резултати от притока на природен газ са много обнадеждаващи, отчитат полските експерти. През 2012 г. се предвижда да бъдат направени над 100 вертикални сондажа. При добри резултати ще бъдат сондирани хоризонтални участъци с хидронатрошаване. Страната планира след 3 до 4 години да премине към промишлен добив на газ от шистови скали.

Множеството полеви геологопроучвателни работи не са довели до отрицателно въздействие върху околната среда, стана ясно по време на срещите в Полша. По данни на полското министерство на околната среда, няма опасни последствия за здравето на населението в районите на активни проучвателни работи. Доказателство за това са наблюденията, съпътстващи търсещо-проучвателните дейности. Наблюденията на местните контролни органи към полското Министерството на околната среда продължават и в момента.


Виж коментарите (0)

Още по темата (47):
07.07.2022 Предстои ново разглеждане на инвестиционно предложение за добив на газ с възложител "Русгеоком БГ" ЕАД
16.04.2021 ИК "За чиста България": От едно дело зависи дали Добруджа ще бъде
унищожена!
24.09.2014 Пореден протест във Варна срещу добива на шистов газ
07.09.2014 Протест във Варна срещу шистовия газ
26.03.2014 Родни експерти: Шистовият газ е единственият изход от кризата
05.06.2013 Румънци посрещнаха с българския химн протестиращи нашенци срещу шистовия
газ
Още новини от Международни новини:
WSJ: Американското разузнаване смята, че Путин не е наредил Навал...
Хилари Клинтън идва в България
Обявиха кредитния рейтинг на България 
Забраняват употребата на мокри кърпички?
Светът се тресе: Регистрирано е поредното мощно земетресение
Земетресение разтърси района край Солун


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).