COVID-19: Опустошителен шок за много страни

Автор: Цвети Тончева
Коментари (1)
08:52 / 29.09.2021
992
Пандемията от COVID-19 предизвика загуби на продължителността на живота, които не са наблюдавани и след Втората световна война в Западна Европа, и надвиши тези, наблюдавани около разпадането на Източния блок в страните от Централна и Източна Европа, според проучване, публикувано на 27 септември 2021, ръководено от учени от Оксфордския Център за демографски науки Leverhulme, предаде репортер на Plovdiv24.bg. 

Изследователският екип събра безпрецедентен набор от данни за смъртността от 29 държави, обхващащ по-голямата част от Европа, САЩ и Чили - страни, за които са публикувани официални регистри за смърт за 2020 г. Те установиха, че 27 от 29-те страни са намалили продължителността на живота през 2020 г. и в мащаб, който е заличил години напредък в намаляването на смъртността, според доклада, публикуван днес в International Journal of Epidemiology. Продължителността на живота на американските мъже намалява с повече от две години. 

Установено е, че жените в 15 държави и мъжете в 10 държави имат по-ниска очаквана продължителност при раждане през 2020 г., отколкото през 2015 г., година, в която продължителността на живота вече е била повлияна отрицателно от значителен грипен сезон. 

Според водещия автор на изследването д-р Хосе Мануел Абурто "за западноевропейските страни като Испания, Англия и Уелс, Италия, Белгия, заедно с други, за последен път такива големи мащаби на намаляване на продължителността на живота при раждане, които са наблюдавани за една година, е било по време на Втората световна война."

Но той казва, че мащабът на загубите на продължителност на живота е сериозен в повечето проучени страни:

"22 страни, включени в нашето проучване, са претърпели по-големи от половин година загуби през 2020 г. Жените в осем държави и мъжете в 11 държави са имали загуби, по-големи от година. Като контекст, на тези страни бяха необходими средно 5,6 години, за да постигнат едногодишно увеличение на продължителността на живота наскоро: напредъкът е заличен от COVID-19 през 2020 г. .“

Университетът заяви, че повечето намаления на продължителността на живота в различните страни могат да бъдат свързани с официални смъртни случаи от COVID-19. До момента има почти 5 милиона установени смъртни случаи, причинени от новия коронавирус, показва статистиката на Ройтерс. 

"Фактът, че нашите резултати подчертават толкова голямо въздействие, което се дължи пряко на COVID-19, показва колко опустошителен шок е бил за много страни“, казва д-р Риди Кашяп, съавтор на прочуването.

Според съавтора, д-р Риди Кашяп, "Големият спад в продължителността на живота, наблюдаван в САЩ, може отчасти да се обясни със забележителното увеличение на смъртността в трудоспособна възраст, наблюдавано през 2020 г. В САЩ, увеличаването на смъртността при възрастовата група под 60 години допринесе най-значително за намаляване на продължителността на живота, докато в по -голямата част от Европа увеличението на смъртността над 60 -годишна възраст допринесе по -значително“. 

Продължителността на живота, известна още като период на продължителност на живота, се отнася до средната възраст, до която новороденото живее, ако настоящата смъртност продължава през целия им живот. Това не предвижда действителна продължителност на живота, а предоставя моментна снимка на настоящите условия на смъртност и дава възможност за сравнение на размера на въздействието на смъртността от пандемията между различни държави и популации.

Информацията е предоставена от Симеон Петров, модератор на групата "Ваксини" във ФБ.

Виж коментарите (1)

Още по темата (14907):
22.04.2024 Без починали от коронавирус за последното денонощие
09.04.2024 Лекар: Една майка да откаже имунизация – това значи 4000 деца с възможност да се разболеят от коклюш
09.04.2024 Доц. Атанас Мангъров: Тези ваксини трябва да бъдат правени безусловно
08.04.2024 Проф. Ива Христова: Заболеваемостта от коклюш се повишава стремително
08.04.2024 Оправдаха Костадин Костадинов за заблуждаващо твърдение през пандемията
08.04.2024 Д-р Бацелова за коклюша: Това заболяване може да продължи седмици наред и крие рискове
Още новини от Международни новини:
WSJ: Американското разузнаване смята, че Путин не е наредил Навал...
Хилари Клинтън идва в България
Обявиха кредитния рейтинг на България 
Забраняват употребата на мокри кърпички?
Светът се тресе: Регистрирано е поредното мощно земетресение
Земетресение разтърси района край Солун


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).