Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Цената на короната: Какво знаем за финансовото състояние на британското кралско семейство
Автор: Екип Varna24.bg 15:46 / 08.04.2023Коментари (0)895
©
The Guardian публикува поредица от материали, наречени "Цената на короната", в които се съобщава, че британските монарси крият доходите си от хората. В това им помага специално създадена служба.

Служители на Бъкингамския дворец твърдят, че финансовите действия на членовете на кралското семейство трябва да "останат частен въпрос, както [финансовите действия] на всяко друго лице“. Но в навечерието на коронацията на Чарлз III смятаме, че тази тема заслужава по-задълбочено разглеждане.

Някои от най-важните въпроси засягат личното обогатяване на членовете на кралското семейство и степента, в която то е свързано с обществените им позиции. Също така имаме причина да изследваме съмнителния произход на част от тяхното богатство, както и да изследваме много размитите линии между това, което принадлежи на кралското семейство, и това, което трябва да принадлежи на британския народ.

В отделна статия обяснихме подробно защо решихме да проучим финансовото състояние на кралското семейство и на какви въпроси искаме да намерим отговори. И по-долу излагаме информацията, която успяхме да съберем до момента.

Елизабет II и Чарлз III получиха повече от £1,2 милиарда плащания в брой от две необлагаеми наследствени имоти в допълнение към милионите, които получават като публично финансиране за служебните си задължения. През 2022 г. те получиха по 21 милиона паунда от херцогствата Ланкастър и Корнуол, въпреки вековните спорове дали двете имоти действително могат да принадлежат на британската нация.

Монархът, който получава около 86 милиона паунда годишно от държавния бюджет, е технически задължен да получи допълнителни 250 милиона паунда от парите на данъкоплатците съгласно условията на споразумение за финансиране, прието през 2011 г., когато Дейвид Камерън беше министър-председател. Кралят даде да се разбере, че не се нуждае от допълнителни пари, но споразумението подчертава изключителната щедрост, която Камерън показа в опитите си да изчисти нуждите от финансиране на кралското семейство.

Крал Чарлз III обяви за първи път, че подкрепя идеята за преразглеждане на историческите връзки на монархията с робството. Това стана, след като "Гардиън" публикува неизвестен досега документ, според който Уилям III получава дялове в Royal African Slave Company на обща стойност £1000.

Историята на двореца Кенсингтън, който е служил като резиденция на няколко британски монарси и по-скоро на принца и принцесата на Уелс, е тясно преплетена с историята на участието на кралското семейство в робството. В продължение на почти три века 12 британски монарси са спонсорирали, подкрепяли или печелили от участието на Великобритания в търговията с роби, според нашето изследване.

Документите на Министерството на индийските въпроси описват подробно как съкровищата, изнесени от Индия, се озовават в кралската колекция. Сред тях са легендарният рубин и златен колан, инкрустиран с 19 изумруда, които се появиха в празнична изложба, посветена на любимото изкуство на тогавашния принц Чарлз.

Кралят и покойната кралица направиха близо £2 милиона, продавайки коне, дарени им от видни личности, включително шейха на Дубай и Ага Хан. Общата стойност на получените от кралицата коне е около £27 милиона.

Бъкингамският дворец отказва да разкрие колко печелят отделните членове на кралското семейство, но сме изчислили колко печелят тези, които работят - от масон, получил £18 милиона до принцеса, която живее на 1,6 хектара земя в Ричмънд Парк - и колко часове, прекарани в изпълнение на обществени задължения.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Влизането на България в Шенген
Великден 2024 г.
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Енергийна криза
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: