Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Цензурираха Юрий Гагарин, защото е руснак
Автор: Екип Varna24.bg 10:25 / 18.03.2022Коментари (0)839
©
Конференция на космическата индустрия премахна от свое събитие името на известния съветски космонавт Юрий Гагарин - първия човек, излязъл в Космоса, предава "Hicomm".

Във вече изтрито съобщение неправителствената космическа фондация обяви, че "в светлината на текущите световни събития“ ще промени името на кампанията за набиране на средства от "Нощта на Юрий“ на "Празник на Космоса: Открийте какво следва“ на конференцията си за космически симпозиум.

"Фокусът на това събитие за набиране на средства остава същият – да отпразнуваме човешките постижения в Космоса, като същевременно вдъхновяваме следващото поколение да посегне към звездите“, се отбелязва в изтритото послание.

Това е доста съмнителна проява на солидарност с украинския народ, особено като се има предвид, че Гагарин е работил за СССР, напълно различна страна от съвременна Русия. А черешката на тортата? Изглежда, че подобно на всички някогашни републики в Съюза, Украйна наистина харесва Гагарин и неговото монументално постижение.

Изтриването на името на първия човек, летял в Космоса, докато се предполага, че форумът отпразнува "човешки постижения в Космоса“, е една неправомерна постъпка. Но да се направи това в съответствие с тенденцията за отричане на всичко руско, включително известни творци и личности на фона на настоящата инвазия на страната в Украйна, е неприемливо. 

Например пощенска марка на Украйна от 2011 г. отбеляза 50-годишнината от неговия новаторски космически полет. А наскоро бомбардираният стадион "Чернигов“ беше преименуван на стадион "Юрий Гагарин“ през 60-те години на миналия век и все още се нарича така от феновете въпреки новото официално име.

В публикация от миналата година на тема често пренебрегваните отношения на Гагарин с Украйна Киевският политехнически институт "Игор Сикорски“ отбеляза, че по време на първото си и единствено посещение в столицата през 1966 г. космонавтът е имал само добри думи за столицата на страната, която по това време е част от СССР.

"Моят приятел Павел Попович ми разказа много за красотата на Киев“, казва тогава Гагарин, когато посещаваше ученици в младежки център, "но това, което видях с очите си, е несравнимо с това, което чух!“.

Космическото сътрудничество между Съединените щати и Русия доведе до десетилетия на забележително международно единство и научни изследвания, дори когато политиката понякога обтягаше този деликатен съюз.

Цензурата на името на Юрий Гагарин няма да помогне на нито един украинец да отблъсне нахлуването на Русия, но служи като още едно напомняне, че криворазбраният активизъм понякога се противопоставя на реалността.



Още по темата: общо новини по темата: 4521
01.04.2024 »
21.03.2024 »
20.03.2024 »
12.03.2024 »
10.03.2024 »
09.03.2024 »
предишна страница [ 1/754 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Политическо противоборство в САЩ
Борба за влияние в Близкия Изток
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Бум на коклюш в България
Убиха Мартин Божанов - Нотариуса в София
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: