Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
ЧВК "Вагнер" засилва операциите извън Украйна, предупреждават САЩ
Автор: Тереза Герова 18:51 / 09.01.2023Коментари (0)807
©
Частната военна компания "Вагнер“ засилва операциите си извън Украйна – включително в държавите от Европа, пише изданието Politico, като се позовава на източници от администрацията във Вашингтон.

Високопоставени служители на САЩ следят все по-отблизо действията на компанията извън Украйна, "тъй като Москва продължава да използва организацията за влияние в Африка и Европа“, подчертават от редакцията.

Миналия месец администрацията на американския президент Джо Байдън обяви класифицираната разузнавателна информация, според която Русия разчита на "Вагнер“ в Украйна за набиране на затворници и започване на офанзива в град Бахмут.

Но служители на САЩ също събират разузнавателна информация, свързана с дейностите на групата в страни като Централноафриканската република, Мали и Сърбия, според записи, представени пред редакцията на POLITICO. Документите разкриват, че "Русия използва "Вагнер“, за да се бори с настроенията срещу Путин“.

ЧВК "Вагнер“, собственост на руския олигарх Евгений Пригожин, оперира в десетки страни и работи с правителства по военни и политически проекти. САЩ отдавна следят дейностите на групата по света, особено в страни като Сирия, където са разположени американски войски.

Но последните изявления на американски официални лица подчертават степента, до която администрацията е загрижена за зависимостта на Русия от групата и способността на "Вагнер“ да оформя събитията в страни, където САЩ и техните съюзници поддържат бизнес и дипломатически отношения.

Споменатите документи показват как американски служители проследяват движенията и дейностите на "Вагнер“ на място в Централноафриканската република и Сърбия и степента, до която групата представлява заплаха за местните сили и служители. Въпреки че "Вагнер“ от години действа и в двете страни, новите разкрития дават нов контекст за това как администрацията на Байдън анализира нарастващата активност на паравоенната групировка в политически турбулентни страни.

Пригожин и "Вагнер“ са под санкциите на САЩ от години. Но наскоро САЩ предприеха допълнителни стъпки, за да се опитат да контролират достъпа на компанията до оръжия. В края на декември администрацията на Байдън въведе допълнителен експортен контрол, което затрудни достъпа на "Вагнер“ до оборудване с американска технология.

Говорителят на Пентагона Джон Кърби заяви пред репортери миналия месец, че поради санкциите и контрола върху износа, "Вагнер“ е търсил партньори по целия свят, които да доставят необходимото на компанията за подкрепа на операциите й - и Северна Корея е завършила доставка на оръжие. Администрацията също обмисля определянето на "Вагнер“ като терористична организация, съобщи Bloomberg миналия месец.

Операциите на групата в Африка обхващат различни страни, включително Мадагаскар и Либия. През последните години тя засили дейността си и в Централноафриканската република, където създаде културния център "Руската къща“. Правозащитни групи твърдят, че "Вагнер“ може да е отговорна за екзекуциите, изтезанията и побоите на цивилни в страната. Кремъл отрича всякаква официална връзка с "Вагнер“.

Администрацията във Вашингтон също така проследява действията на "Вагнер“ в Сърбия и Беларус. Доклади за оперативни агенти на групата в Беларус се появиха през 2020 г. Правителството в Минск обяви, че е арестувало 33 оперативни работници, "работещи с цел да посеят хаос в навечерието на президентските избори“. Оттогава правителството на Беларус, под ръководството на президента Александър Лукашенко, се сближи с Русия.

ЧВК "Вагнер“ също е назначила хора в Белград и обяви, че официално е започнала дейност в Сърбия в началото на декември. Оттогава тя започна операции за влияние, за да противодейства на "активността срещу режима на Путин от страна на елементи от руската диаспора“, се казва в една от записките, представени пред редакцията.

Присъствието на групата в Сърбия идва на фона на продължаващото нарастване на напрежението на границата с Косово. Държавният глава на западната ни съседка Александър Вучич, който не признава декларацията за независимост на Косово от 2008 г., приведе войските в бойна готовност заплаши с нахлуване в Косово, за да защити сърбите там. Ситуацията в Косово се влоши от ноември, когато властите обявиха, че етническите сърби ще трябва да предадат своите издадени от сръбските институции регистрационни номера.

Междувременно Русия, подпомагана от "Вагнер“, продължава да губи хора на бойното поле в Украйна, особено в Бахмут. Институтът за изследване на войната, мозъчен тръст, оцени миналата седмица, че силите на "Вагнер“ изпълняват "предимно изтощителна роля“ в града и "вероятно са се деградирали до почти инвалидизираща степен“.

Американски служители планират допълнителни действия срещу "Вагнер“, за да ограничат ролята й в Украйна. САЩ вече санкционираха както компанията, така и собственика й, но вероятно предстоят допълнителни финансови мерки.



Още по темата: общо новини по темата: 4520
21.03.2024 »
20.03.2024 »
12.03.2024 »
10.03.2024 »
09.03.2024 »
07.03.2024 »
предишна страница [ 1/754 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Тестват новите сирени за ранно предупреждение
Парламентарни избори 2024
Решения на Общински съвет Варна
Проблем с недостига и износа на лекарства
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: