Чехия и Словакия обявиха готовност да прехвърлят Leopard 2 на Украйна

Автор: Тереза Герова
Коментари (0)
14:09 / 20.01.2023
861
Чешката република и Словакия подкрепиха предложението на Полша да прехвърли танкове германско производство Leopard 2 на Украйна, съобщава националният ежедневник Die Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Позовавайки се на източници от дипломатическите кръгове, източник на изданието разкрива, че Прага и Братислава "подкрепят искането [на Полша] за доставка на" германски танкове Leopard 2 на Украйна и "може да направят съответно предложение на срещата на министрите на отбраната" в американската авиобаза "Рамщайн в Германия“, която се провежда днес.

Според вестника става дума за "30 бойни машини", които Чешката република и Словакия трябваше да получат като част от "кръгов обмен". Той включва доставка на танкове съветско производство за Украйна от европейски страни и впоследствие замяната им с германски.  

Първите такива танкове, произведени от ФРГ, влязоха във владение на двете страни през декември миналата година, припомнят от редакцията.

В същото време тази инициатива може да се сблъска с "редица практически трудности", включително по въпросите за "обучение на танкови екипажи от Украйна", както и "осигуряване на доставките на резервни части", отбелязва вестникът. Тези бойни машини също "може да се превърнат в приоритетна цел за руските въоръжени сили“, като в този случай производителите на Leopard 2 могат да "претърпят репутационни загуби“, ако бойните машини бъдат унищожени по време на конфликта на територията на бившата съветска република.

На 11 януари полският президент Анджей Дуда обяви, че Варшава е решила да прехвърли танкова рота Leopard (до 14 единици) в Киев като част от международна коалиция. Германското правителство обаче трябва да даде одобрение за окончателната употреба на всички произведени в страната оръжия.

В сряда вестник Die Süddeutsche Zeitung, позовавайки се на източници, съобщи, че германският канцлер Олаф Шолц е информирал по телефона президента на САЩ Джо Байдън за съгласието си да разреши доставката на танкове Leopard 2 на Киев, но при условие, че Вашингтон, от своя страна, предостави на Украйна танкове Abrams. Както уточнява изданието, американският лидер не е потвърдил недвусмислено плановете за прехвърлянето на такива на Киев.

Виж коментарите (0)

Още по темата (4524):
04.05.2024 Русия обяви за издирване и Петро Порошенко
04.05.2024 Русия обяви за издирване украинския президент Володимир Зеленски
29.04.2024 Нумеролог с интересна прогноза за изборите у нас и края на войната в
Украйна
01.04.2024 Експлозия в Екатеринбург: Избухнал е пожар в цех на предприятието "Уралмашзавод"
21.03.2024 Доц. Искрен Иванов за България в НАТО и ЕС: Сякаш политиците не са наясно какво да правят с бъдещето ни
20.03.2024 ЕК отпусна първите 4,5 млрд. евро по механизма за Украйна
Още новини от Международни новини:
Силно земетресение от 6,4 по Рихтер разтърси Мексико
За пореден път арестуваха Грета Тунберг
Любима страна на българите не спира да се тресе! Регистрирани са ...
Почина известен бизнесмен, смятан за "инвестиционната легенда" на...
Нови забрани за алкохола и по-големи санкции за туристите в Майор...
Любимата напитка на българите поскъпна


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).