ДАНС блокира достъпа на двама руски шпиони до България

Автор: Петър Дучев
Коментари (0)
13:36 / 26.02.2024
1213
ДАНС наложи забрана за влизане в страната на лица, установени като разузнавачи-нелегали на Службата за външно разузнаване на Руската федерация, научи "Фокус".

Със заповед на председателя на Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС) на руските граждани Владимир Николаевич Горочкин, роден на 28.12.1984 г. в Калининград, Руска Федерация и Татяна Анатолиевна Горочкина, родена на 09.03.1986 г. в село Хватовка, Саратовска област на Руската федерация, е наложена принудителна административна мярка "забрана за влизане и пребиваване на територията на държавите-членки на Европейския съюз" за срок от 5 години на основание чл. 42з, ал. 1, т. 1 във връзка с чл. 10, ал. 1, т. 1 и чл. 44, ал. 1 от Закона за чужденците в Република България, тъй като за двете лица има данни, че действат против сигурността на страната.

Установен е периодът, в който двете лица са пребивавали на територията на Република България, представяйки се за българските граждани Денис Рашков и Диана Рашкова, използвайки лични документи с посочените самоличности.

В ДАНС е придобита информация, според която Владимир Горочкин и Татяна Горочкина са разузнавачи-нелегали, участници в операция на Службата за външно разузнаване на Руската федерация, целяща осъществяване на разузнавателно проникване чрез използване на чужди самоличности.

Според придобитите данни, основната цел на присъствието на Владимир Горочкин и на Татяна Горочкина в страната ни е била да се сдобият с необходимите им български документи за самоличност и с правдоподобни биографични данни, потвърждаващи автентичността на същите, които впоследствие да използват за извършване на разузнавателна дейност извън територията на Република България.

Виж коментарите (0)

Още по темата (206):
02.03.2024 Христо Грозев: Още българи ще бъдат арестувани заради шпионаж в полза на
Русия
27.02.2024 Задържаха български бизнесмен заради съмнения, че е руски шпионин
26.02.2024 Първи снимки на руските шпиони, пребивавали у нас с фалшива
самоличност!
14.02.2024 Руските шпиони в Народното събрание и МО с нови обвинения
08.02.2024 Разпитаха свидетели по делото срещу Николай Малинов, обвинен в шпионаж за Русия 
08.02.2024 Съдът пусна под домашен арест антимафиотa, обвинен в шпионаж за Русия 
Още новини от Международни новини:
ВМРО-ДПМНЕ: Македония има нов президент и ново правителство
Ключови избори в РСМ: Гордана Силяновска от ВМРО-ДПМНЕ със значит...
Шведски съд глоби Грета Тунберг заради блокирането на входа на па...
Проф. Владимир Чуков: Това е безпрецедентно, досега не е имало то...
"Най-очакваното зрелище в процеса срещу Тръмп": Сторми Даниелс оп...
Престрелка пред имението на известен рапър, има тежко ранен


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).