Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Десетки хиляди изпратиха Бенедикт XVI на церемония, оглавена от папа Франциск
Автор: Иван Христов 13:58 / 05.01.2023Коментари (0)589
©
С биенето на камбаните десетки хиляди вярващи, политически лидери и самият папа изпратиха по последния му път почетния папа Бенедикт XVI, германския теолог, който влезе в историята, като се оттегли от папството, на рядка литургия в четвъртък за мъртъв понтифекс, ръководена от жив, съобщава Associated Press.

Тълпата ръкопляскаше, докато носачите на ковчега изнасяха кипарисовия ковчег на Бенедикт от забулената в мъгла базилика Свети Петър и го поставяха пред олтара на огромния площад отвън. Папа Франциск, облечен в пурпурните одежди, типични за папските погребения, откри службата с молитва и я затвори час по-късно, като тържествено благослови простия ковчег - украсен само с герба на бившия папа.

Държавни глави и кралски особи, духовници от цял свят и обикновени хора се стекоха на церемонията, въпреки молбите на Бенедикт за простота и официалните усилия да запази първото погребение на почетен папа в съвременните времена сдържано.

Събитието беше важно и с това, което му липсваше: усещането за несигурност, което нормално би съпътствало смъртта на папа, преди да бъде избран нов. Смъртта на Бенедикт отбеляза края на едно необичайно десетилетие, в което един управляващ папа живееше заедно с пенсиониран.

"Бенедикт беше мостът между (Св. Йоан Павел II) и Франциск“, заяви Алесандра Апреа, 56-годишна от Мета ди Соренто близо до Неапол. "Не бихме могли да имаме Франциск без него.

Пренебрегвайки увещанията за приличие в края, някои от тълпата държаха транспаранти или викаха "Santo Subito!“ — "Светостта сега!“ - повтаряйки спонтанните скандирания, които избухнаха по време на погребението на Йоан Павел през 2005 г.

Бившият Йозеф Ратцингер, който почина на 31 декември на 95-годишна възраст, се счита за един от най-великите теолози на XX век и е прекарал живота си в защита на църковната доктрина. Но той ще остане в историята с уникален, революционен акт, който промени бъдещето на папството: той се отказа от поста, първият папа от шест века, направил това.

Франциск похвали смелостта на Бенедикт да се оттегли, като каза, че това "отвори вратата“ на други папи да направят същото.

Ватиканът съобщи, че около 50 000 души са присъствали на литургията, след като около 200 000 са отдали почитта си през трите дни на публично гледане.

Само Италия и Германия бяха поканени да изпратят официални делегации, но други лидери приеха предложението на Ватикана и дойдоха в "лично качество“. Те включваха няколко държавни глави, най-малко четирима министър-председатели и две делегации от кралски представители. Освен това множество патриарси се присъединиха към 125 кардинали на местата отстрани на олтара, а Руската православна църква изпрати свой чуждестранен пратеник.

Рано в четвъртък Ватикана публикува официалната история на живота на Бенедикт, кратък документ на латински, който е бил поставен в метален цилиндър в ковчега му, преди да бъде запечатан, заедно с монетите и медальоните, изсечени по време на папството му.

Документът отделя достатъчно внимание на историческата оставка на Бенедикт и го нарича "почетен папа", цитирайки дословно латинските думи, които той произнесе на 11 февруари 2013 г., когато обяви, че ще се пенсионира.

Документът, известен като "рогито“ или акт, също цитира неговото теологично и папско наследство, включително обхвата му сред англиканци и евреи и усилията му да се бори със сексуалното насилие от страна на духовенството, "като непрекъснато призовава църквата към обръщане, молитва, покаяние и пречистване“.

Франциск не споменава конкретното наследство на Бенедикт в проповедта си и произнася името му само веднъж, в последния ред, като вместо това размишлява върху желанието на Исус да се повери на Божията воля.

"Придържайки се здраво към последните думи на Господ и към свидетелството на целия му живот, ние също, като църковна общност, искаме да следваме стъпките Му и да препоръчаме нашия брат в ръцете на Отец“, каза Франциск в края.

По време на четвърт века на св. Йоан Павел II като папа, Ратцингер оглави репресиите срещу инакомислещите като префект на Конгрегацията за доктрината на вярата, предприемайки действия срещу ляво-ориентираната теология на освобождението, която се разпространи в Латинска Америка през 70-те години на миналия век, и срещу инакомислещите теолози и монахини, които не се придържаха към твърдата линия на Ватикана по въпроси като сексуалния морал.

Неговото наследство беше помрачено от скандала със сексуалното малтретиране на духовенството, въпреки че той по-рано от повечето разпозна "мръсотията“ на свещениците, които изнасилваха деца, и всъщност положи основите за Светия престол да ги накаже.

Като кардинал и папа той прие всеобхватно църковно законодателство, което доведе до освобождаване от сан на 848 свещеници от 2004 г. до 2014 г., приблизително неговият понтификат с една година в двата края. Но оцелелите от злоупотреба все още го държат отговорен за кризата, за това, че не е санкционирал нито един епископ, който сами премества насилниците, отказва да наложи докладването на сексуални престъпления на полицията и го идентифицира като въплъщение на духовната система, която дълго време защитаваше институцията пред жертвите.

Самият погребален ритуал е моделиран по кода, използван за мъртвите папи, но с някои модификации, дадени на Бенедикт, който не е бил управляващ понтифекс, когато е починал.

След литургията кипарисовият ковчег на Бенедикт беше поставен в цинков, след това във външен дъбов ковчег, преди да бъде погребан в криптата в пещерите под базиликата Свети Петър, където някога е била гробницата на Свети Йоан Павел II, преди да бъде преместена на горния етаж.

Въпреки че литургията в четвъртък беше необичайна, тя наистина има прецедент: през 1802 г. папа Пий VII ръководи погребението в Св. Петър на своя предшественик Пий VI, който е починал в изгнание във Франция през 1799 г. като пленник на Наполеон.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Матури 2023 г.
Лято 2024
Кабинетът "Денков - Габриел"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: