Днес е Международният ден за правата на човека

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (3)
09:21 / 10.12.2014
650
Днес се отбелязва Международният ден за правата на човека. На 10 декември 1948 г. Общото събрание на ООН приема Всеобща декларация за правата на човека, в която са за първи път на едно място са описани правата, чиито носител е всеки един човек. Декларацията е преведена на 375 езика и диалекта, което я превръща в най-превеждания документ в света.

Ежегодно на този ден и Българският хелзинкски комитет раздава своите награди за принос към спазването на човешките права. Тази година в журито влизат председателят на БХК Красимир Кънев, адвокат Александър Кашъмов, Магдалена Малеева, Марин Бодаков, Мария Черешева, Иван Бедров, Татяна Ваксберг, Яна Бюрер Тавание.

Номинираните са над 30 души - природозащитници, журналисти и активисти.

Всеки можеше да издигне кандидатури за "Човек на годината" между 1-ви до 31-ви октомври включително. Измежду всички постъпили номинации екипът на "Човек на годината" 2014 допусна само онези, чиято дейност бе насочена към защита на основните човешки права, както и защитата на други ценности, сравними с правата на човека - например защита правата на животните и опазване на природата.

Наградите "Човек на годината" са морални и нямат финансово изражение. Целта им e да дадат символично признание. Носителят на голямата награда получава статуетка и грамота, а останалите наградени - плакет и грамота.

"Ние търсим смелите, сърцатите, онези с правозащитна доблест - за да ги отличим и поощрим. Търсим постъпки - прецедент в правозащитната сфера, фактор за обществено развитие, новаторски и градивни. Търсим ги, защото знаем, че често остават нечути и недооценени", пишат от БХК.


Виж коментарите (3)
Още новини от Международни новини:
Любимата напитка на българите поскъпна
Проучване: Вижте кои са най-безопасните места, ако започне Трета ...
Финансист каза на какво се дължи поскъпването на европейските акц...
2,8 милиона души по света са засегнати от множествена склероза, а...
В Гърция бият тревога
България и Грузия отварят нови възможности за развитие на транспо...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).