Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Днес е ден на национален траур в Албания, поне 24 души са загиналите
Автор: Екип Varna24.bg 09:40 / 27.11.2019Коментари (0)879
©
Ден на национален траур е обявен днес в Албания след мощното земетресение, отнело живота на поне 24 души по последни данни. Жертвите са главно в крайбрежния туристически град Дуръс и в Тумана. Около 650 души са ранени, някои от които тежко. 45 души бяха спасени вчера и през нощта, когато спасителната операция продължи, но все още има около 20 души под руините, за които се смята, че вероятно са живи.

Трусът с магнитуд 6,4, станал вчера преди зазоряване, е най-мощният за последните няколко десетилетия в балканската страна. То събори сгради, затрупвайки хора под планини от бетон и тухли.

Стотици хора, чиито домове бяха разрушени, прекараха нощта в палатки с одеяла и топли дрехи на градския стадион. Времето не е студено за сезона, но днес и утре се очаква да вали и временният подслон ще стане още по-неудобен, съобщи Нова тв.

"Заведохме децата в дома на наши роднини, но ние ще трябва да останем тук. Няма къде да отидем. Не знаем какво ще става от тук нататък. Дали къщата ни ще бъде разрушена или не? Не знам какво ще правим", каза Етлева Деску, жителка на Дуръс, чийто дом е частично разрушен.

"Нищо нямаме вече. Всички работихме за да построим тази къща и това беше домът ни. Къде ще отидем - не знам", допълни нейна съседка - Валбона Мока.

"Загубихме човешки животи и спасихме немалко животи", заяви пред местната преса министър-председателят Еди Рама, който посети вчера вечерта пострадали от бедствието хора в болница в Тирана.

"За съжаление, данните за броя на жертвите не са окончателни", каза още той.

През целия вчерашен ден бяха мобилизирани спасителни екипи - войници, полицаи и гражданска защита - да издирват оцелели и жертви под отломките на срутените сгради в градовете, намиращи се до епицентъра, край адриатическия бряг. Много местни хора се опитват да помагат, най-вече на хората в сградите.

"Ние сме представители на футболните фенове в Прищина. Дойдохме днес, за да помогнем на нашите братя, защото в нужда трябва да си помагаме един на друг. Каквото можем, правим. Раздаваме лекарства, храна, някои имат нужда от пари. Това ще правим през следващите дни. Групата ни е от около 30 души", разказа пред пратеник на БНТ Бестих от Прищина.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Кабинетът "Денков - Габриел"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Газови доставки
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: