Днес е европейския ден за борба срещу трафика на хора

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
10:33 / 18.10.2009
753
За трета година България отбелязва европейския ден за борба с трафика на хора. Кампанията, подета от Националната комисия за борба с трафика на хора, има за основна цел да повиши осведомеността на обществото към проблема, както и за методите на въвличане и начините на предпазване.

Националната кампания включва провеждането на дискусии с ученици по темата в офиса на Националната комисия за борба с трафика на хора. Част от кампанията е и националният конкурс за ученици от 7 до 12 клас, които могат да пишат по темите "Из дневника на една жертва" и "Робството в 21-ви век", както и "Продавам и купувам хора".

В конкурса може да се участгва и с колаж, графика, макет, есе, разказ, стихотворение и мултимедиен проект.

В доклада си за трафика на хора, който излезе през юни, Държавният департамент на Съединените щати критикува България, че трябва да полага повече усилия в разследването и преследването на чиновници, замесени в трафик на хора. В документа е записан изводът, че страната ни е изходен пункт, транзитен маршрут и в по-малка степен краен пункт за хора, станали обект на незаконен трафик. В него се уточнява, че около 15% от идентифицираните жертви на трафика на хора в България са деца.

Българското правителство не е покрило напълно минималните стандарти за елиминиране на трафика на хора, въпреки че полага усилия да приложи законите срещу това явление, отчита Държавният департамент. Отбелязва се също, че през 2008 г. в България леко е намалял броят на осъдените на затвор трафиканти на хора.


Виж коментарите (0)
Още новини от Международни новини:
Фицо претърпя още една операция
Финансистът Иван Такев: Увеличението на митата върху китайски сто...
Състоянието на Роберт Фицо е "критично", вицепремиерът ще поеме н...
Голяма модна верига, която оперира и в България - фалира
Словашките власти призоваха за спокойствие, "страната е на ръба н...
МВнР предупреди българите в Канада и пътуващите натам


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).