Държава от британската Общност на нациите не иска Елизабет II за държавен глава

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (1)
10:25 / 17.09.2020
2526
Малката карибска държава Барбадос обяви, че ще отхвърли върховенството на британската корона и ще стане република до края на ноември следващата година, предаде Франс прес.

Конституционната раздяла беше обявена във вторник от генералната губернаторка на острова Сандра Мейсън в реч пред местния парламент.

"След като получи независимост преди повече от половин век, нашата страна не може да храни повече никакви съмнения в способността си да се самоуправлява", обясни Мейсън. "Дойде часът да кажем наистина довиждане на нашето колониално минало. Барбадосците искат барбадоски държавен глава", добави официалната представителка на британската кралица.  

Елизабет Втора ще загуби суверенитета си над една от последните държави от британската Общност на нациите, която я признаваше за държавен глава. Почти всички те са бивши британски колонии, получили независимост.

Говорител на Бъкингамския дворец заяви, че решението зависи "от властите и населението на Барбадос".

Островът с площ само 430 кв.км е особено популярен туристически обект сред британското висше общество. През 2019 г. жителите на Барбадос бяха 287 000, по данни на Световната банка, припомня АФП.

Виж коментарите (1)
Още новини от Международни новини:
Крути мерки за нарушаване на правилата за шофиране в Гърция, може...
WSJ: Американското разузнаване смята, че Путин не е наредил Навал...
Хилари Клинтън идва в България
Обявиха кредитния рейтинг на България 
Забраняват употребата на мокри кърпички?
Светът се тресе: Регистрирано е поредното мощно земетресение


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).