Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
ЕК обеща да продължи дискусиите за пълноправното приемане на България и Румъния в Шенген, но румънците остават недоволни
Автор: ИА Фокус 20:37 / 30.03.2024Коментари (0)1659
©
България и Румъния стават членки на Шенгенското пространство от 31 март. От тази дата шенгенските правила (включително тези, свързани с издаването на шенгенски визи) ще се прилагат и в двете страни, а контролът по вътрешните въздушни и морски граници ще бъде премахнат, съобщи представителството на Европейската комисия в Румъния. Но голяма част от румънските граждани остават недоволни. По-голяма част от тях са превозвачи. "Проблемите на сухопътните граници остават", заявяват те.

Това представлява проблемът, който повечето от тях поставят на първо място в списъка с оплакванията си към правителството в Румъния. По данни на румънските превозвачи товарните автомобили чакат до 11 дни за влизане в Румъния от Украйна, над 5 дни за влизане в Румъния от Молдова и до 36 часа за влизане в страната от България. В същото време времето за напускане на страната през митниците в западната част на страната се увеличава до 72 часа поради проблемите с претеглянето на стоките и забраните за транзит през Унгария през почивните дни.

От 31 март тези проблеми ще си останат, а Европейската комисия обещава да продължи дискусиите за пълноправното влизане на Румъния и България в Шенген.

"Присъединяването към Шенгенското пространство на двете страни членки, реализация на историческото решение на Съвета от декември 2023 г., носи значително разширяване на най-голямата обща зона в света без контрол на вътрешните граници, повишавайки нейната привлекателност", посочват от ЕК.

Председателят на Европейската комисия и други членове на изпълнителната власт на ЕС приветстваха и поздравиха двете страни за това постижение и дадоха уверения, че дискусиите в рамките на Съвета ще продължат и тази година с цел премахване на контрола и по вътрешните сухопътни граници.

"Утре отбелязваме важна дата: България и Румъния се присъединяват към Шенгенското семейство. Приветствам премахването на контрола по вътрешните въздушни и морски граници. Това е голям успех и за двете страни. И исторически момент за Шенгенското пространство - най-голямата зона за свободно движение в света. Заедно изграждаме по-силна и по-обединена Европа за всички наши граждани", заяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, цитирана в прессъобщение, публикувано от нейното представителство в Румъния.

От своя страна Маргаритис Схинас, вицепрезидент за насърчаване на нашия европейски начин на живот, заяви, че "присъединяването на Румъния и България укрепва Шенгенското пространство, толкова емблематично за нашия европейски начин на живот, в полза на вътрешния пазар, икономиките и европейските граждани навсякъде. Той поздрави двете страни за упоритата работа и за това постижение "не само заслужено, но и твърде дългоочаквано" и потвърди, че "ще продължим да вървим напред заедно".



Още по темата: общо новини по темата: 528
19.04.2024 »
18.04.2024 »
18.04.2024 »
18.04.2024 »
15.04.2024 »
11.04.2024 »
предишна страница [ 1/88 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Великден 2024 г.
Бум на коклюш в България
Матури 2024 г.
Масови протести срещу цените на горивата
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: