ЕК обеща да продължи дискусиите за пълноправното приемане на България и Румъния в Шенген, но румънците остават недоволни

Автор: ИА Фокус
Коментари (0)
20:37 / 30.03.2024
1700
България и Румъния стават членки на Шенгенското пространство от 31 март. От тази дата шенгенските правила (включително тези, свързани с издаването на шенгенски визи) ще се прилагат и в двете страни, а контролът по вътрешните въздушни и морски граници ще бъде премахнат, съобщи представителството на Европейската комисия в Румъния. Но голяма част от румънските граждани остават недоволни. По-голяма част от тях са превозвачи. "Проблемите на сухопътните граници остават", заявяват те.

Това представлява проблемът, който повечето от тях поставят на първо място в списъка с оплакванията си към правителството в Румъния. По данни на румънските превозвачи товарните автомобили чакат до 11 дни за влизане в Румъния от Украйна, над 5 дни за влизане в Румъния от Молдова и до 36 часа за влизане в страната от България. В същото време времето за напускане на страната през митниците в западната част на страната се увеличава до 72 часа поради проблемите с претеглянето на стоките и забраните за транзит през Унгария през почивните дни.

От 31 март тези проблеми ще си останат, а Европейската комисия обещава да продължи дискусиите за пълноправното влизане на Румъния и България в Шенген.

"Присъединяването към Шенгенското пространство на двете страни членки, реализация на историческото решение на Съвета от декември 2023 г., носи значително разширяване на най-голямата обща зона в света без контрол на вътрешните граници, повишавайки нейната привлекателност", посочват от ЕК.

Председателят на Европейската комисия и други членове на изпълнителната власт на ЕС приветстваха и поздравиха двете страни за това постижение и дадоха уверения, че дискусиите в рамките на Съвета ще продължат и тази година с цел премахване на контрола и по вътрешните сухопътни граници.

"Утре отбелязваме важна дата: България и Румъния се присъединяват към Шенгенското семейство. Приветствам премахването на контрола по вътрешните въздушни и морски граници. Това е голям успех и за двете страни. И исторически момент за Шенгенското пространство - най-голямата зона за свободно движение в света. Заедно изграждаме по-силна и по-обединена Европа за всички наши граждани", заяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, цитирана в прессъобщение, публикувано от нейното представителство в Румъния.

От своя страна Маргаритис Схинас, вицепрезидент за насърчаване на нашия европейски начин на живот, заяви, че "присъединяването на Румъния и България укрепва Шенгенското пространство, толкова емблематично за нашия европейски начин на живот, в полза на вътрешния пазар, икономиките и европейските граждани навсякъде. Той поздрави двете страни за упоритата работа и за това постижение "не само заслужено, но и твърде дългоочаквано" и потвърди, че "ще продължим да вървим напред заедно".

Виж коментарите (0)

Още по темата (530):
09.05.2024 Румен Радев: Отварянето на България към Шенген по въздух и море, колкото беше положително, толкова има и отрицателни аспекти
08.05.2024 Вече има 6 случая на изведени деца от страната без съгласието на другия
родител
19.04.2024 Еврокомисарят по вътрешни работи Илва Йохансон посети ГКПП "Аерогара София"
18.04.2024 Еврокомисар Йохансон: Напълно готови сте за Шенген, няма риск България и Румъния да бъдат залети от нелегални мигранти
18.04.2024 Марк Рюте: Неприемливо е България да не е член на Шенген и по суша
18.04.2024 Николай Рашков: Ако полетът ви бъде отменен - ще получите храна и вода, но много шофьори по границите имат ужасни битови условия и никой не се интересува!
Още новини от Международни новини:
Словашките власти призоваха за спокойствие, "страната е на ръба н...
МВнР предупреди българите в Канада и пътуващите натам
Българка в Словакия: Хората тук са много шокирани!
Има секунди, в които Фицо е сам - ако има втори нападател, може с...
Керемедчиев за атентата срещу Фицо: Има сериозен пропуск в защита...
Роберт Фицо вече не е с опасност за живота


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).