ЕК отправи препоръки към България да прекрати мерките за енергийна подкрепа

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
15:30 / 24.05.2023
469
ЕК препоръчва на България прекратяване на мерките за енергийна подкрепа до края на тази година, като спестените от това пари се използват на намалявате на държавния дефицит. Ако все пак се налагат мерки, те трябва да бъдат насочени за защита на уязвимите домакинства и компании, да бъдат фискално поносими и да гарантират спестяването на енергия, предаде БНТ.

Европейската комисия публикува днес пролетния пакет на Европейския семестър, който съдържа препоръки за фискалната политика и икономиката на страните от ЕС, които трябва да бъдат изпълнени тази и следващата година. ЕК препоръчва на България да провежда разумна фискална политика като ограничи номиналното увеличение на национално финансираните нетни първични разходи през 2024 година с не повече от 4,6 на сто.

Брюксел настоява България да гарантира ефективното усвояване на безвъзмездните средства по Плана за възстановяване и устойчивост и от другите фондове на ЕС, за да насърчава на зеления и цифров преход. Страната трябва да продължи с бързото изпълнение на програмите по политиката на сближаване.

Препоръчва се също намаляване на зависимостта от изкопаеми горива и ускоряване на преход към чиста енергия чрез по-бързо разгръщане на възобновяеми енергийни източници, заедно с развитието на капацитет за съхранение на енергията, за да се увеличи гъвкавостта на енергийната система.

От страната ни се очаква да укрепи инфраструктурата на електропреносната мрежа и подобри нейното управление. ЕК смята, че България трябва да продължи усилията за увеличаване на взаимосвързаността със съседните страни.

Брюксел препоръчва ускоряване на обновяването на сградите, за да се стимулира енергийната ефективност и да се преодолее енергийната бедност. Еврокомисията очаква нови, ориентирани към бъдещето, решения в централното отопление и устойчив градски транспорт, както и ускоряване на развитието на железопътната инфраструктура.

Виж коментарите (0)
Още новини от Международни новини:
Крути мерки за нарушаване на правилата за шофиране в Гърция, може...
WSJ: Американското разузнаване смята, че Путин не е наредил Навал...
Хилари Клинтън идва в България
Обявиха кредитния рейтинг на България 
Забраняват употребата на мокри кърпички?
Светът се тресе: Регистрирано е поредното мощно земетресение


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).