ЕК предложи официално понижаване на електропотреблението с 10%

Автор: Иван Христов
Коментари (0)
16:38 / 14.09.2022
931
Европейската комисия официално предложи да се намали консумацията на електроенергия с 10% до 31 март догодина и с 5% в часовете на пиково потребление. Това се посочва в разпространения в сряда текст на нейната инициатива за борба с острата енергийна криза в Европейския съюз.

"Европейската комисия приканва [страните от ЕС] да се ангажират да намалят потреблението на електроенергия с поне 5% през пиковите часове и да се стремят да намалят общото потребление на електроенергия с 10% до 31 март 2023 г.“, се казва в документа. Намалението на потреблението ще се изчислява от средните стойности за този период за последните пет години.

ЕК също така предложи в ЕС да се въведе временен таван върху печалбите на енергийните компании с ниска себестойност на производството на електроенергия, включително въглища, ядрена и възобновяема, на ниво от 180 евро за МВч. "Европейската комисия предлага временно ограничение на печалбите за производители на електроенергия с ниски производствени разходи, като възобновяеми източници, ядрена енергия и въглища, които доставят електроенергия към мрежата на цена под ценовото ниво, определено от по-скъпите доставчици (което означава газови и мазутни ТЕЦ), тези компании с ниски енергийни разходи правят прекомерни печалби при относително стабилни производствени разходи, докато скъпите газови електроцентрали повишават цените“, се казва в документа.

Виж коментарите (0)

Още по темата (260):
03.04.2024 Гуцанов: Провал е най-меката дума, която можем да използваме, когато става въпрос за енергийната ни политика
16.02.2024 Експерт алармира: Цената на парното е двойно по-висока от тази, която трябва да плащаме!
03.02.2024 Илиян Василев: Докато "Булгаргаз" не се приватизира, той постоянно ще бъде играчка на политици да се занимават с газовия въпрос
23.01.2024 Бивш министър бие аларма: Сметките ще са много по-високи, "Булгаргаз" е в катастрофално положение
09.01.2024 Експерт: Притеснително е, че нямаме план Б за енергетиката, седим по средата на нищото
10.12.2023 Вучич, Радев, Алиев и Жиофре дадоха старт на междусистемната газова връзка Сърбия-България
Още новини от Международни новини:
WSJ: Американското разузнаване смята, че Путин не е наредил Навал...
Хилари Клинтън идва в България
Обявиха кредитния рейтинг на България 
Забраняват употребата на мокри кърпички?
Светът се тресе: Регистрирано е поредното мощно земетресение
Земетресение разтърси района край Солун


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).