Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
ЕК ще съди България
Автор: Екип Varna24.bg 14:42 / 16.11.2023Коментари (0)899
©
Европейската комисия е изпратила предупреждения, че ще заведе дела към някой държави от блока, сред тях е и България. Това става ясно от справка на сайта на ЕК.

"В редовния си пакет от решения за нарушение Европейската комисия предприема съдебни действия срещу държавите-членки за неспазване на техните задължения съгласно правото на ЕС. Тези решения, обхващащи различни сектори и области на политиката на ЕС, имат за цел да гарантират правилното прилагане на правото на ЕС в полза на гражданите и предприятията".

"Днес Европейската комисия реши да предяви иск срещу България пред Съда на Европейския съюз за неуведомяване на мерките за транспониране в националното законодателство на Директивата за правата на жертвите. Крайният срок за държавите членки да транспонират директивата беше 16 ноември 2015 г. 

През януари 2016 г. Комисията изпрати официално уведомително писмо до България за това, че не е транспонирала и не е съобщила на Комисията мерките за транспониране в рамките на крайния срок. През март 2019 г. Комисията последва мотивирано становище, тъй като България не е съобщила за пълно транспониране.

След многобройни разговори с българските власти от 2019 г. насам и като взе предвид най-новите отговори от България, Комисията реши да предяви иск срещу тази държава-членка пред Съда на Европейския съюз, тъй като две разпоредби от Директивата за правата на жертвите все още са в сила не е транспониран в българското законодателство. Тъй като случаят се отнася до несъобщаване на мерки за транспониране на законодателна директива, Комисията ще поиска от Съда на Европейския съюз да наложи финансови санкции на България" се посочва в съобщението на ЕС. 

Към България са отправени и други предупреждения, които засягат чистия въздух и разделното събиране на отпадъци.

"Комисията призовава БЪЛГАРИЯ, ЧЕХИЯ, ЕСТОНИЯ, КИПЪР, АВСТРИЯ И РУМЪНИЯ да транспонират правилно Рамковата директива за отпадъците

Европейската комисия реши да започне процедура за нарушение, като изпрати официално уведомително писмо до България, Кипър , Чехия, Естония, Румъния  и Австрия, за да се справят с недостатъците в тяхното транспониране на Директива 2008/98/ЕО относно отпадъците (Рамкова директива за отпадъците), изменена с Директива (ЕС) 2018/ 851/ЕС".

За нашата страна се посочва: "Българските закони транспонират неправилно разпоредби относно минималните изисквания за схемите за разширена отговорност на производителя, мониторинга и оценката на мерките за предотвратяване на образуването на отпадъци и разделното събиране на текстил, което трябва да бъде въведено до 1 януари 2025 г."








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Матури 2024 г.
Санкциите срещу Русия
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Интегриран градски транспорт на Варна
Природни стихии
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: