Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
ЕК започва проверки заради обвинена в корупция евродепутатка
Автор: Екип Varna24.bg 21:35 / 12.12.2022Коментари (0)448
©
Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен предлага независим етичен орган да следи всички евроинституции за независимост и почтеност. Заради корупционния скандал в Европарламента и повдигнатите обвинения срещу заместник-председателя на ЕП Ева Кайли, Еврокомисията проверява в момента своя регистър, в който се отбелязват всички срещи на еврокомисарите. В Страсбург тази вечер се открива последната за годината сесия на Европейския парламент. Някои от политическите групи настояват корупционният скандал да бъде обсъден в пленарна зала, съобщава БНТ.

Урсула фон дер Лайен иска прозрачност и ясни правила за всички евроинституции. Според нея обвиненията срещу зам.-председателя на Европарламента са изключително тревожни и сериозни и накърняват доверието на хората към европейските институции.

"Аз предложих създаването на независим етичен орган, които да покрива всички европейски институции и да отговаря на високи стандарти. Аз изготвих писмо не само до Съвета и Парламента, но също така и до Съда на ЕС, Европейската централна банка, Европейската сметна палата. Говоря за всички европейски институции", заяви Фон дер Лайен.

Еврокомисията е изпратила писмо до другите институции още през март. Събитията в Европарламента трябва да ускорят създаването на такъв орган, смята фон дер Лайен.

Германският външен министър Аналена Бербок коментира, че става въпрос за доверието в Европа. Дипломат намер едно на ЕС Жозеп Борел нарече скандала "много, много тревожен".

"Свидетели сме на събития, които за мен са притеснителни като бивш председател на Европейския парламент. Никой от Европейската служба за външна дейност не е бил търсен във връзка със случая. Това не ни засяга. Има полицейски и съдебни действия. Трябва да следваме процедурите. Със сигурност сме много обезпокоени от тази новина", каза Жозеп Борел, върховен представител на ЕС за външна политика и сигурност.

Белгийската прокуратура повдига вчера обвинение срещу Ева Кайли и още трима души и ги остави в ареста. Обвиненията са за корупция, участие в престъпна група и пране на пари. Полицията извърши обиски в Брюксел и Лиеж, иззе 600 000 евро, компютри, мобилни телефони и други доказателства. Властите разследват от месеци корупционна мрежа, която е прокарвала в ЕП интересните на Катар, свързани със световното по футбол и визовата либерализация за страната. В замяна Кайли и останалите обвиняеми са приемали огромни суми пари и скъпи подаръци.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Матури 2024 г.
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: