Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
ЕС: "Младите хора се обучават да са "деца войници" в мрежи за трафик на наркотици
Автор: Петя Кузева 09:01 / 24.10.2023Коментари (0)821
© Profimedia
ЕС бие тревога за "деца войници", експлоатирани от мрежи за трафик на наркотици. 

Обучени "да станат престъпници", европейските деца допринасят за нарастващия брой престъпления, извършени на ниво ЕС, в контекста на който половината от случаите на убийства в ЕС са пряко свързани с наркотици. 

Европейският комисар Илва Йохансон подчертава факта, че млади хора, експлоатирани от мрежи за трафик на наркотици, споделят положението на "деца войници", които са принудени да убиват и осакатяват хора по нареждане на престъпници и картели, съобщава The Guardian, цитиран от Digi24. 

Според нея ЕС иска да подобри стратегиите за спиране на явлението на вербуване в организирани престъпни мрежи на уязвими деца и също така иска да приложи система за предупреждение за наркотици. 

Европейският комисар по вътрешните работи Илва Йохансон също заяви, че младите хора са хванати в средата на все по-процъфтяващ и брутален комерсиален феномен, който представлява една от най-големите заплахи за сигурността на Европа. 

"Те са радикализирани и обучени да станат престъпници. Те са "децата войници" на света на наркотиците. Трафикът на наркотици, воден от организираната престъпност, е една от най-сериозните заплахи за сигурността, пред които е изправена Европа днес, и ситуацията става все по-лоша", казва тя. 

Йохансон, която е от шведски произход, припомни ареста миналата седмица в предградие на Стокхолм на 16-годишен във връзка с убийствата на две жени, една на 20 и една на 60 години, докато в къщата е имало деца с тях.  

Младият мъж е задържан с автоматично оръжие. "Това е само последното от поредицата престъпления, извършени от деца", каза тя, представяйки план за борба с трафика на наркотици.

ЕС иска европейска система за предупреждение за наркотици ЕС иска да подобри стратегиите за спиране на набирането на деца от тези мрежи, включително чрез идентифициране на ранни признаци, като например деца, за които е установено, че участват в кражби от магазини или отпадане от училище.

Длъжностни лица в Брюксел също искат да разработят европейска система за предупреждение за наркотици, която бързо да информира националните власти и употребяващите наркотици, когато на пазара се появят нови опасни вещества.

Нова система за сътрудничество между европейските пристанища ще позволи по-ефективен обмен на информация, обясни еврокомисарят. Цифрите показват, че 50% от престъпленията в ЕС вече са свързани с наркотици, а страховете от лабораторно произведени синтетични наркотици, както и кокаин, нарастват. 

Рекордните 303 тона кокаин бяха заловени в ЕС през 2021 г., пет пъти повече от преди десетилетие. Три четвърти от всички конфискации са извършени в три държави: Холандия, Белгия и Испания. Последствията са спирала от корупция, тъй като картелите се опитват да подкупят пристанищни логистични компании, местни профсъюзни служители и политици, както и драматичен ръст на тежките престъпления. Но кокаинът не е единственият проблем.

ЕС иска да покаже, че е научил поуките от кризата с опиоидите в САЩ, за която се смята, че е убила 100 000 души. По-рано тази година Йохансон изрази опасения относно възможната употреба на фентанил в обществения блок, след като полицията нахлу в лаборатория в Латвия и конфискува 5 кг от болкоуспокояващото, което е 50 пъти по-силно от хероина, продаван по улиците. ЕС също планира да работи със страни от Латинска и Централна Америка за споделяне на информация и стратегии за борба с престъпните мрежи. 

Европейската комисия обяви, че преговаря за международни споразумения с Еквадор, Бразилия, Боливия, Перу и Мексико за обмен на лични данни с Европол. Комисията също така работи със САЩ по инициатива, стартирана от държавния секретар Антъни Блинкен, за справяне със заплахата, породена от синтетичните наркотици, и за премахване на убежището за наркокартелите.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
България и Войната в Украйна
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Хороскоп за деня
Катастрофи в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: