ЕС постигна споразумение за реформиране на бюджетните правила

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
15:19 / 10.02.2024
1147
На 10 февруари Европейският парламент и държавите членки на ЕС постигнаха споразумение за реформиране на бюджетните правила на ЕС, насочени към стимулиране на инвестициите, като същевременно контролират разходите, съобщава Euractiv.

Новото споразумение ще актуализира настоящите бюджетни правила на ЕС, известни като Пакт за стабилност и растеж, създаден в края на 90-те години. Те ограничават държавния дълг на страните до 60% от брутния вътрешен продукт, а държавния дефицит до 3%.

Тези бюджетни ограничения са счетени за твърде строги и никога не са спазвани. Те са спрени след пандемията от коронавирус, за да се позволи на държавите членки на ЕС да харчат повече за подкрепа на икономиката.

Дискусиите по време на преразглеждането на бюджетните правила на ЕС бяха за това доколко те трябва да бъдат облекчени. Например група държави, водени от Франция, предложиха да се смекчат ограниченията върху разходите за "зелени" и отбранителни технологии.

В основата на новите правила е индивидуалният подход: всяка страна от ЕС изготвя собствена програма за осигуряване на устойчивост на публичния дълг, което й дава повече време за реформи и инвестиции, а също така позволява по-малко болезнено връщане към режима на икономии.

Група държави, водени от Германия, успяха да постигнат въвеждането на количествени показатели за намаляване на дълга и дефицита за всички страни от ЕС, въпреки нежеланието на Франция и Италия.

Реформата, предварително договорена на ниво Съвет на Европейския съюз миналата година, все още трябва да бъде одобрена от страните членки и Европейския парламент, което се очаква да стане преди изборите през юни. След това новите бюджетни правила ще започнат да се прилагат от 2025 г.

Виж коментарите (0)

Още по темата (15):
10.04.2024 Защо се покачва цената на златото?
09.03.2024 Lufthansa е отменила 80 процента от полетите си заради стачка
28.02.2024 Румънските таксиметрови шофьори излязоха на масов протест и планират гладна стачка
19.02.2024 Стачка затвори Айфеловата кула преди Олимпийските игри в Париж
18.02.2024 Италиански фермери протестираха във Ватикана с трактори: Папа Франциск ги поздрави
11.02.2024 Летищата в Лайпциг и Дрезден отмениха всички полети заради стачка
Още новини от Международни новини:
Главчев: Няма да има никакви наказания за позицията на представит...
Румен Радев за Сребреница: Неуместно е българското правителство д...
МВнР с важно предупреждение към българите в Япония
Българка в Исландия предупреди: Опасността от изригването на вулк...
Опасно! Изтеглят от пазара партиди козметика на известни марки за...
Хакери атакуват политическите партии в Германия


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).