Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
ЕС потвърди решението да се затворят границите
Автор: Екип Varna24.bg 08:36 / 18.03.2020Коментари (0)741
©
Европейският съвет подкрепи предложението на ЕК за затваряне на външните граници на ЕС за несъществени пътувания. Мярката ще е валидна 30 дни, предаде БТА. Предвижда се тази мярка да бъде приложена възможно най-бързо, уточни председателят на Европейския съвет Шарл Мишел.

Държавните и правителствените ръководители от ЕС заседаваха днес с видеоконференция заради епидемията от COVID-19. Те са обсъдили ограничаването на епидемията, управлението на границите, износа на медицински изделия, научните изследвания, консулските услуги. Мишел уточни, че се предвижда държавите в ЕС съвместно да организират чартърни полети за връщането от чужбина на своите граждани, останали без друга възможност да се върнат у дома.

Европейският съвет е обсъдил също управлението на вътрешните граници. Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен отбеляза, че пропускливостта на вътрешните граници има пряко отношение към работата на единния пазар. Тя настоя да се даде възможност границите да бъдат лесно преминаващи от европейците, които искат да се върнат в родината си.

Фон дер Лайен уточни, че по съвместната европейска обществена поръчка за осигуряване на предпазни средства (маски и ръкавици) фирмите ще имат срок от четири дни, за да представят предложения. След това държавите в срок от шест дни ще сключат договорите за доставки. Движението на стоките през границите трябва да бъде ускорено, това е много съществено за икономиката. Няма да се поколебаем да вземем допълнителни мерки за пресичане на епидемията, ако се налага, допълни председателят на ЕК.

По нейните думи германското дружество, разработващо ваксина срещу коронавируса, което вчера получи финансова подкрепа от комисията, е съобщило, че може би ще бъде готово с препарата до есента. Фон дер Лайен изрази готовност ЕС да ускори процедурите за въвеждането на ваксината в употреба, ако изследванията завършат успешно. Следващата седмица Европейският съвет няма да заседава в Брюксел, както се предвиждаше, съобщи Мишел. Той уточни, че държавните и правителствените ръководители на страните от ЕС отново ще се съберат за видеоконферентна връзка.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Бум на коклюш в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Политическо противоборство в САЩ
Парламентарни избори 2024
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: