Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
ЕС реши: Airbnb не е туристическа услуга
Автор: Георги Кирилов 08:33 / 20.12.2019Коментари (1)1136
©
Платформата за краткосрочно настаняване Airbnb спечели днес победа срещу френските хотелиери в Европейския съд, който реши, че платформата за краткосрочно отдаване под наем на частни жилища не може да бъде принудена да се съобразява с правилата на агент по недвижимите имоти, предаде АФП.

Съдът посочи, че дейността на Airbnb трябва да се определя като "услуга на информационното общество“, докато според Асоциацията за настаняване и професионален туризъм, по чийто иск бе заведено делото, тя трябва да квалифицирана като на агент по недвижимите имоти, припомни агенцията, цитирана от БНР.

През 2018 година бе внесен иск срещу Airbnb в регионален съд за това, че платформата не спазва местните разпоредби за регистрация на имоти, използвани за отдаване под наем.

Градските власти заявиха тогава, че 20 000 жилищни имота са пренасочени за туристически и други цели от 2013 година, а това е увеличило натиска върху жилищния пазар за местните жители.

Airbnb твърди, че като дигитална платформа, чиято централа е в Ирландия, услугите й за свързване на отдаващи и наемащи жилища се регулират от законите, защитаващи свободното движение на услуги в ЕС.

Парижкият съд се обърна към Европейския съд за разяснение дали случаят е такъв.

Юридически съветник на Европейският съд в Люксембург подкрепи през април становището на Airbnb, като направи заключение, че платформата "не упражнява контрол върху съществени процедури на предоставянето на услугите, предлагане от потребителите на платформата и затова предлаганата услуга се определя като "услуги на информационното общество“.

Решението на Европейския съд е в пълно противоречие с анти-Airbnb пакета мерки, прокаран от Менда Стоянова от ГЕРБ без дебат на две четения в българския парламент.

Вчера НС гласува хората, които отдават под наем апартаменти в такива плаформи, да плащат от 25 до 250 лева патентен данък за всяка стая. Преди две седмици пък бе одобрена разпоредба, задължаваща собствениците на такива имоти да ги запишат в националния регистър за местата за настаняване.

Родната законотворческа мисъл прие и текст, според който ако са налице системни нарушения на онлайн платформата (Airbnb, Booking, Facebook) и тя публикува нерегистрирани апартаменти, достъпът до нея може да бъде спрян. Такава мярка можела да се приложи с искане на министъра на туризма към Софийския градски съд. При първо нарушение спирането на онлайн платформата щяло да е до 14 дни, а при повторно - до 30 дни.








Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Сега веднага да отпадне този идиотски закон на Менда Стоянова, защото ЕС правото е над българското!!!
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Февруари 2020 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
Виж още:
Актуални теми
Лято 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
Газови доставки
България в еврозоната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: