ЕС търси решение на проблема с разпространението на опасната бактерия

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (2)
09:50 / 07.06.2011
894
Министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов ще участва в извънредно заседание на министрите по земеделие и рибарство от ЕС, което се очаква да започне от 14:00 часа местно време в Люксембург. Основната цел е намирането на спешно решение на хранителната криза в Германия, предизвикана от мутиралата бактерия Ешерихия коли.

Според последните данни заради новия смъртоносен щам на бактерията в Германия са починали 22 души, а заразените са повече от 2200. Първи случай на инфектиране бе регистриран вчера и в Полша. На заседанието ще бъдат изслушани двамата европейски комисари - по земеделие Дачиан Чиолош и по здравеопазването Джон Дали. Министрите на селското стопанство ще обсъдят изплащането на компенсации на фермерите, чиито продажби на селскостопанска продукция се понижиха заради инфекцията с бактерията сред германците.

Същевременно стана ясно, че мутиралата и силно токсична бактерия Ешерихия коли вече е регистрирана и отвъд океана. Здравните власти в канадската провинция Онтарио съобщиха за мъж, който се е разболял от инфекция със симптоми, подобни на проявяващите се в Европа. Министерството на здравеопазването на провинция Онтарио съобщи, че мъжът е бил в Германия през пролетта и там е ял салати. След извършените първоначални изследвания у него били открити токсини, идентични на тези при европейските пациенти, но ще са необходими още няколко дни, за да се потвърди, че става дума за инфекция със същия щам на бактерията.

Източникът на заразата засега остава неясен. В понеделник след испанските биокраставици, и германският фасул получи оправдателна присъда като виновник за заразата със смъртоносния нов щам на бактерията Ешерихия коли. Земеделското министерство на германската провинция Долна Саксония заяви, че първоначалните изследвания са установили, че бобените кълнове от спряна германска ферма не са източник на заразата.


Виж коментарите (2)

Още по темата (19):
19.07.2011 България уведоми Брюксел за размера на загубите от Е. коли
11.07.2011 Днес е крайният срок за кандидатстване за обезщетения заради опасната
бактерия
08.07.2011 До понеделник се подават заявки за плащане на обезщетения за Eшерихия коли
01.07.2011 Фонд "Земеделие" приема заявки за изплащане на обезщетенията за Eшерихия
коли
30.06.2011 Заразата с ешерихия коли може да е тръгнала от Египет
13.06.2011 Потвърдено: Мъжът от Хасково не е жертва на Е. коли
Още новини от Международни новини:
Заподозреният за покушението срещу Роберт Фицо ще се изправи пред...
ЕС наложи санкции срещу "Гласът на Европа" и още три руски медии
Фицо претърпя още една операция
Финансистът Иван Такев: Увеличението на митата върху китайски сто...
Състоянието на Роберт Фицо е "критично", вицепремиерът ще поеме н...
Голяма модна верига, която оперира и в България - фалира


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).