Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Експерт: Сривът на Фейсбук е координирана глобална атака срещу настоящия световен ред
Автор: Екип Varna24.bg 11:33 / 05.10.2021Коментари (1)1055
©
Сривът на Фейсбук може да се разглежда като сериозна координирана глобална атака върху настоящия световен ред в момента. Тази хипотеза разви в интервю за БНР Иван Савов, директор на Европейския институт за риск политика.  

Савов коментира, че е налице събитие от типа на т.нар. черен лебед, изключително рядко съвпадение на няколко събития – разкритието на бивша служителка на Фейсбук, излизането на Досиетата "Пандора“ и технически срив на система с глобални мащаби.

 "Която е способна и доказа, че може да манипулира цели нации да се радикализират и да ги манипулира да извършват действия в една и ли друга посока. През Фейсбук беше избран Тръмп и през Фейсбук беше манипулацията, така че да гласуват англичаните за Брекзит. Започваме да мислим много сериозно за това, че става дума за една сериозна, координирана глобална атака върху настоящия световен ред в момента.“

Живеем в интересен свят с мрежови рискове, всичко е свързано. Чисто техническата страна на срива в социалните мрежи трябва да се анализира в контекста на времето, в което живеем, посочи Иван Савов след 6-часовия срив в социалните мрежи снощи.

Първият огромен удар върху Фейсбук дойде 24 часа по-рано, когато бивша служителка на компанията изнесе над 10 хиляди документи за злоупотреби на Фейсбук в техен интерес с психиката на хората и евентуално влияние върху радикализацията в редица държави, включително в посока към военни конфликти, поясни Савов.

"Часове по-късно се случи и техническият срив и е много трудно да го поставим в зоната на случайността.“

Според Иван Савов се е получила абсурдна ситуация с мащаб, който изобщо не е бил предвиден в риск анализите на компанията.

"Говорим за нечуван мащаб. Изключително прецизен удар и въпреки твърденията на фирмата, че това е станало при грешен ъпдейт, нашите експерти бяха на мнение, че тук може да става дума за злонамерено действие от разочарован служител след публикуването на информацията, а може да е също злонамерено действие отвън, от държавно спонсорирани хакери, които да са ударили системата.“

"Конгресът на САЩ отдавна разследва Зукърбърг, още от аферата с "Кеймбридж аналитика“. Твърденията, че тези алгоритми за психическо въздействие, за радикализиране, създаване на негативни настроения, конфронтиране на хората, което води до по-голяма активност във Фейсбук, обаче в същото време води до проблеми в държавите, включително в нашата можем да го видим – всичко това е вързано с тази психоманипулация за негативизъм, която води до по-големи печалби, по-голяма активност на абонатите. Фокусът на не едно правителство, не само на Щатите, е да се търси решение за контрол и регулация“, коментира експертът.

Снощи е излязла информация, че в dark net са пуснати за продажба 1.7 милиарда акаунта с лични данни на Фейсбук, съобщи още Иван Савов.

"Това не се тиражира, беше потисната новината, но е факт.“

Експертите смятат, че този теч не е свързан със снощния срив, а с кражбата на данни отпреди година и половина, уточни Савов.

"Според мен беше пак нагласено да съвпадне с техническия срив. Това беше някъде на около четвъртия-петия час от срива.“

Според Савов, ако приемем, че социалната мрежа има 2.5 милиарда потребители, вече повече от половината данни са вече за продажба в тъмното пространство. Подобни данни се използват основно за финансови измами и кражба на самоличност.



Още по темата: общо новини по темата: 1
05.10.2021 »






Зареждане! Моля, изчакайте ...
-1
 
 
ами като гледам кои са потребителите на *буката*.....
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
България и Войната в Украйна
Политическо противоборство в САЩ
Борба за влияние в Близкия Изток
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Бум на коклюш в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: