Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Експерт от Ейре: България постъпва неразумно спрямо Северна Македония
Автор: Екип Varna24.bg 09:57 / 17.11.2020Коментари (2)1343
© EPA/EFE
Очакванията са днес България да блокира пътя на Скопие към Европейския съюз и преговорната рамка на Северна Македония да не бъде одобрена на онлайн заседанието на Съвета "Общи въпроси". Според ирландския анализатор Ъруин Фуере българско вето би било плод на неразумна и контрапродуктивна тактика. Фуере е бивш специален представител на Европейския съюз и постоянен представител на Службата за външна дейност в западната ни съседка в периода 2005-2010-та година.

Според него двустранните въпроси между България и Северна Македония трябва да търсят решение в контекста на интеграцията на страната в Общността, какъвто е бил случаят със споразумението от Разпети Петък.

 

Възможно ли е да се стигне до компромис от българска страна за начало на преговори със Северна Македония за присъединяване към Европейския съюз.

"Надявам се да стане така, защото в противен случай последствията биха били изключително сериозни не само заради отношенията между България и Северна Македония, но може би още по-критични за политиката на разширяване на ЕС. Защото в същината си това би означавало перспективата за присъединяване на страните от Западните Балкани да е изцяло блокирана заради предприетия подход от българското правителство", коментира Ъруин Фуере в предавнето "Преди всички" по БНР.

"Нека го кажа така - по същество, както е поставен въпросът от българското правителство - териториалната цялост, националната идентичност, съществуването или не на национално малцинство, интерпретацията на историята - това са наистина реални проблеми, които ги има не само между България и Северна Македония, но и в целия Балкански регион. Ако говорим в по-широк спектър на Европа, то това е една от причините да бъде създаден европейският процес на интеграция - да се разглеждат тези проблеми, да се насърчава помирението не по пътя на принудата, а на сътрудничеството.

Според мен, тактиката, която в момента използва българското правителство, е доста неразумна и контрапродуктивна.

Казвам, че е неразумна, защото  България използва членството си в Европейския съюз, за да налага собствената си интерпретация за историята, както и да настоява, че именно тази версия трябва да бъде приета от другите страни, преди да започнат преговорите за присъединяване. И е контрапродуктивна, защото, както казах в самото начало, с тези действия се подкопава политиката на разширяване на ЕС и се върви изцяло срещу принципите, върху които се базират принципите на европейската интеграция и с които България се е съгласила, когато е станала член на Общността през 2007-ма година", допълни Ъруин Фуере.

Ъруин Фуере даде за пример това, че Ирландия и Обединеното кралство са страдали от доста турбулентната многовековна история. И чак когато и двете страни са станали членки на Европейската общност, както се наричаше през 1973-та година, стана възможно да поставяме и решаваме част от тези критични въпроси като национална идентичност, история, права на малцинствата.

"Споразумението от Разпети петък, с което бе постигнат мир в Северна Ирландия от 1998-ма година, бе постигнато в контекста на членството на Ирландия и Обединеното кралство в ЕС. Така че няма никаква причина, поради която България да не следва същия пример и да продължава да поставя същите въпроси като, например, за идентичността, в контекста на европейската интеграция, както и да позволи да започнат преговорите със Северна Македония".

Според Ъруин Фуере договорът от 2017-та година за добросъседските отношения с България е много добър пример за съседни страни за съвместна работа и намиране на обща основа за съвместна работа при взаимно доверие. Но прилагането му отнема известно време

"Споразумението със Северна Ирландия от 1998-ма година все още се осъществява - 20 години по-късно. Затова смятам, че е неразумно от страна на България да смята, че всичко в този договор трябва да бъде осъществено още на първия ден след подписването му. Това отнема време, трябва да има обсъждане, образователните и мултидисциплинарни комисии трябва да заседават. А блокирането на процеса на разширяване блокира именно това.

Ако България не наложи вето и позволи преговорите за присъединяване да започнат официално, като не забравяме, че те ще отнемат няколко години, това ще даде много положителен сигнал, че тя гледа на този процес като на процес на сътрудничество, подчерта Ъруин Фуере.

"Това ще създаде и положителна обстановка за продължаването на двустранните разговори между  двете страни за обсъждането на стоящите на дневен ред въпроси. За целия Балкански регион е важно ЕС и цялата международна общност да гледат на тези въпроси доста по-всеобхватно, защото те ще продължат да се появяват, макар и в друг контекст - например, когато започнат преговорите с Албания, Босна и Херцеговина, Косово, Сърбия. Всички тези проблеми са много сложни и товарът на историята върху тях все още е много, много тежък. Затова те трябва да са все повече във фокуса на внимание на ЕС и на международната общност и по-точно как чрез интеграцията в Общността да се помогне за решаването на тези двустранни проблеми по пътя на сътрудничеството.

Мисля, че е важно да не се връщаме и да не преоткриваме продължаващите исторически дебати, които все още продължават. ЕС е общност, която насърчава помирението на базата на върховенството на закона.

"Съдът за човешките права към Съвета на Европа е създаден именно за да гарантира, че и Северна Македония, и България го спазват и най-вече решенията на тази основа. И ние не можем да пренебрегваме факта, че именно по въпроса за националното малцинство има решения на Съда в Страсбург и то точно за съществуването на национални малцинства в България. И ЕС, на който България е член, се основава на върховенството на закона. Въпросът за тези национални малцинства не съществува само на Балканите, а и в целия ЕС - Каталуния, Уелс, Шотландия. Но на място има процеси, които се занимават с тяхното разрешаване - не насилствено, а по пътя на сътрудничеството", изтъкна Ъруин Фуере.



Още по темата: общо новини по темата: 856
20.03.2024 »
06.03.2024 »
06.01.2024 »
13.12.2023 »
14.11.2023 »
13.11.2023 »
предишна страница [ 1/143 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
По- добре е този да се съсредоточи върху ирландския въпрос- нерешен от столетия! Ние да ти дадем ъкъл, тук от 4000 км?
0
 
 
Да си къса дипломата тогава. Никакъв експерт не е.
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Октомври 2020 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
49-ото Народно събрание
Парламентарни избори 2024
Здравко Жилов загуби брат си, снаха си и двете им деца при пожар
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: