Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Екстрадират поляк, издирван от сръбските власти за измама
Автор: Екип Varna24.bg 12:25 / 03.02.2023Коментари (0)872
©
Полският гражданин Павел Михолович, издирван от сръбските съдебни власти, ще бъде екстрадиран от България. Това реши Бургаският апелативен съд с постановения от него съдебен акт, с който потвърждава допускане на екстрадицията.

Предаването на полския гражданин се иска с цел с провеждане на наказателно преследване срещу него по обвинение в извършването на две отделни деяния, осъществени на територията на съседната държава, квалифицирани като "измама“. За посочените в молбата за екстрадиция престъпления в Наказателния кодекс на Република Сърбия е предвидено наказание "лишаване от свобода“ от шест месеца до пет години.

На 10.09.2019 г. в два златарски магазина в гр. Зренянин и гр. Темерин, Република Сърбия исканото лице предложило за продажба златоподобни плочки в сертифицирани вакуумни опаковки със сериен номер. С цел да набави за себе си имотна облага мъжът умишлено въвел в заблуждение служителите в двата магазина, че предложената плочка била от злато, както и относно своята самоличност, представяйки чужда лична карта. В резултат на заблуждението от единия обект получил парична сума в размер на 138 208 сръбски динара, а от другия 143 343 сръбски динара в брой.

Бургаският апелативен съд прецени за правилно и законосъобразно решението на окръжните съдии да допуснат екстрадицията и предаването н полския гражданин.

Молбата за екстрадиция, издадена от Министерството на правосъдието на Република Сърбия и съпровождащите я документи отговарят на законовите изисквания. Описаните деяния са престъпления и по българския закон – чл.209 ал.1 от НК. Не са налице основанията в закона, в които случаи се отказва екстрадиция, а именно: престъпленията, за които се иска лицето не са политически или военни, липсват основания да се счита, че екстрадицията се иска с цел преследване или наказване на основания, като раса, религия, политически убеждения и др., престъпленията, за които се иска Михолович не са амнистирани, нито пък са наказуеми със смъртно наказание; за същите престъпления срещу него не е постановявана влязла в сила присъда.

Молещата държава е предоставила и допълнителни писмени гаранции, че в случай на предаване на исканото лице, при провеждане на наказателното производство и евентуално при изтърпяване на наказанието, ще бъдат гарантирани в пълна степен всички негови процесуални права, законни интереси и възможности, регламентирани в ЕКПЧОС /Европейска конвенция за защита на правата на човека и основните свободи/ и ЕКЕ /Европейска конвенция за екстрадиция/, както и че то няма да бъде подложено на насилие, изтезание или на жестоко, нечовешко или унизително отношение или наказание.

Процесуалните права на полският гражданин изрично са гарантирани с отделно писмо на съдия в Основен съд - Зренянин, в което ясно и недвусмислено се посочва, че при провеждане на наказателното преследване всички негови права и възможности, регламентирани в ЕКПЧ и ЕКЕ, по които Република Сърбия е страна, ще бъдат напълно гарантирани.

Въззивната инстанция напълно споделя решаващия извод на първостепенния съд, че в случая са налице всички предпоставки за допускане на екстрадиция на Павел Михолович за провеждане на наказателно производство против него в Република Сърбия.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: