Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Емил Радев: Абсолютно дискриминационно и незаслужено ние стоим вече 10 г. извън Шенген и търпим огромни щети
Автор: Екип Varna24.bg 16:25 / 15.09.2023Коментари (0)3806
©
Трябва да сме реалисти, защото когато само искаме да видим захаросаните новини, ние не можем да си направим на практика реална оценка за това, което се случва и да действаме трезво и реалистично. Вярно, имаше много силно послание в речта на Урсула фон дер Лайен, която засяга пряко българите, от една страна, тя заяви, че в извънредните ситуации като последните наводнения и температурни аномалии, ние не сме сами и можем да разчитаме на европейската солидарност. И второто, което особено беше важно за Българя, тя заяви, че “България и Румъния са част от нашето Шенгенско пространство, нека ги допуснем в него, без да се бавим повече". Това каза за аудиокаста "Това е България" на "Фокус" заместник-председателят на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи на Европейския парламент Емил Радев. Според него това е бил поредният много силен сигнал от ЕК. , която заедно с ЕП подкрепя напълно членството на България и Румъния като пълноправни членове в Шенгенското пространство. 

"Но ние знаем, че нито ЕК, нито ЕП са пречка пред нашето членство, пречка е решението на Съвета и по-точно на някои държави, които вече 12 години ни блокират и налагат вето на нашето приемане. И за съжаление, сигналите от Австрия дойдоха почти незабавно. Тъй като тази тема е особено популистка в момента и в Австрия, и в Нидерландия, даже се говори в момента и за затваряне на границите с Полша и с Германия от страна на Австрия с цел да се справят с миграцията и т.н. и това се използва много във вътрешно-политическите битки, които се разразяват в тези две държави. Ние виждаме, че все още надежда още в октомври месец, както беше заявило испанското председателство да бъдем приети в  Шенгенското пространство, засега няма", коментира още Радев. 

Той каза още, че все пак остава резервната дата през декември, но подчерта, че от днес има една много добра новина, която определи като "победа за България".

"Днес ЕК и председателката Урсула фон дер Лайен прекратиха механизма за сътрудничество и проверка, с която се наблюдаваха съдебните реформи и борбата с корупцията в България и Румъния, както и борбата с организираната престъпност у нас. Комисията въведе тези доклади още в далечната 2007 г., като първоначално се извършваха препоръки и проверки на всеки 6 месеца, по-късно веднъж годишно. 2019 г. ЕК реши да прекрати издаването на докладите за нашата страна, заради достатъчно изпълнение на препоръките, които беше дала тогава имаше 17 препоръки. И най-накрая вече сме факт на официалното прекратяване на този механизъм. И Урсула фон дер Лайен заяви: “Бих искала да поздравя България и Румъния за значителния напредък, постигнат в присъединяването им към ЕС досега. Върховенството на закона е дало нашите основни общи ценности като съюз и двете държави-членки, постигнаха резултати по важни реформи през последните години". И именно заради това прекратяват механизма за сътрудничество и проверка, което беше една от темите, които Нидерландия беше поставила като условие пред България. И ето, че ние след повече от 10-годишна борба за прекратяване на този механизъм, вече виждаме и резултата. България и Румъния оттук нататък ще бъдат оценявани единствено по общоевропейския хоризонтален механизъм и няма да има вече такава дискриминация само ние и Румъния да бъдем подлагани на такава оценка и препоръки, отделно от всички други държави-членки, което е добрият сигнал".

Емил Радев припомни, че това беше условие, което беше поставила Нидерландия, когато наложи ветото ни през декември м.г. за приемането ни в Шенген.  

"Така че има някаква светлина в тунела, но ние трябва да работим много добре. Ние виждаме, че румънците правят наистина решителни движения, включително да заведат дело за понесените вреди и пропуснати ползи от неприемането им в Шенген. Даже в следващите седмици, ние сигурно ще разгледаме и петицията от Румъния, която иска ЕП да се присъедини от страната на  Румъния пред това дело  пред съда на ЕС. Така че не можем да оставим само да бъдем заложници на битките вътрешно-политическите в Австрия и в Нидерландия, ние трябва да вземем и някакви мерки, защото абсолютно дискриминационно и незаслужено ние стоим вече 10-11 години, след като сме изпълнили всички условия за приемането ни в Шенгенското пространство вън, и търпим огромни щети, огромни щети. Само транспортния бизнес понася над 150 милиона евро щети годишно от това, че ние сме вън от Шенгенското пространство. Да не говорим за туризма, спедицията, да не говорим за всички граждани, които чакат с часове по граничните пунктове, камионите, които с дни чакат да преминат през границата. Всичко това нанася огромни щети и на бизнеса и на гражданите, на 26 милиона граждани и това на практика е много дискриминационно и поражда антиевропейски усещания в гражданите на България и Румъния", каза заместник-председателят на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи на Европейския парламент.

Цоня СЪБЧЕВА



Още по темата: общо новини по темата: 530
09.05.2024 »
08.05.2024 »
19.04.2024 »
18.04.2024 »
18.04.2024 »
18.04.2024 »
предишна страница [ 1/89 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Поскъпване на хранителните продукти
България в еврозоната
Бюджет 2024
Хороскоп за деня
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: