Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Емил Радев призова за по-бързо изплащане на обезщетенията за наводненията
Автор: Екип Varna24.bg 10:01 / 09.07.2015Коментари (0)1376
©
Евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев подкрепи гласуваното от Европейския парламент отпускане на средства за България, Румъния и Италия от фонд "Солидарност" на Европейския съюз. Средствата ще помогнат на трите страни, които пострадаха изключително тежко след наводненията през изминалата година, да възстановят щетите върху публичната и частната инфраструктура, частните домове, бизнеса и селското стопанство. 

Средствата, отделени за България, са близо 2 милиона евро. Според Емил Радев бедствието показа, че в такива случаи държавите-членки имат бърза нужда от помощ. За съжаление, процедурата за задействане на фонд "Солидарност" може да започне само след подаване на заявление от националните власти в рамките на 12 седмици след настъпване на бедствието. Според Емил Радев механизмите за отпускане на така необходимите помощи трябва да бъдат опростени и процедурите съкратени. Той изтъкна, че хората не могат и не трябва да чакат повече от година, за да стигнат парите до тях.

През февруари месец тази година българският евродепутат изпрати писмен въпрос до Европейската комисия, в който попита дали е възможно държави-членки, традиционно страдащи от наводнения, да получават авансова помощ от фонд "Солидарност". От отговора на Европейската комисия стана ясно, че съществува такава процедура за 10% авансово плащане. "Това би била една възможност за по-бързо достигане на средствата до хората, но не е достатъчно. Целият механизъм трябва да бъде опростен, за да бъдат по-бързо възстановявани щетите от наводнения и други природни бедствия", заяви Емил Радев.

Друг начин за справяне с бедствията е насърчаване на предотвратяването и управлението на риска. Това е и една от тематичните цели на подпомагането от европейските структурни и инвестиционни фондовете за периода 2014-2020 г. Споразумението за партньорство с България предвижда близо 450 млн. евро, които могат да бъдат използвани за мерки за предотвратяване на наводненията.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Великден 2024 г.
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Масови протести срещу цените на горивата
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: