Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Ердоган може да получи Нобелова награда, ако успее да осигури мир в Украйна
Автор: Екип Varna24.bg 10:47 / 01.04.2022Коментари (0)973
©
Възможно ли е турският президент Реджеп Тайип Ердоган да получи Нобелова награда, ако успее да осигури мир в Украйна? А нима има по-силен кандидат от този, който може би би предотвратил Трета световна война, казват проправителствени анализатори в Турция, предава БТА.

"Ердоган полага искрени усилия за спиране на войната, предотвратяване на повече човешки жертви и прекратяване на преживяваната трагедия", пише известният турски анализатор Абдулкадир Селви в статия за "Хюриет" под заглавие "Ако осигури мир, Нобелът трябва да бъде даден на Ердоган".

Мнението му споделят и някои негови колеги отвъд пределите на Турция. Сред тях изглежда е и нидерландската журналистка Саския ван Вестринен от в. "Алгемен дагблад".

"Заради усилията за прекратяване на войната между Украйна и Русия и за осигуряване на мира Нобеловата награда за мир може да се даде на президента Ердоган . Кой би помислил?", пише журналистката в статия, публикувана след срещата в Истанбул във вторник на делегации на двете воюващи страни. Според нея никога преди през последните седмици изгледите за бързо прекратяване на тази война не са били така положителни.

"Ако всичко върви добре, Ердоган може почти да спечели Нобелова награда за мир със сегашното си поведение. Един Марк Рюте или Джо Байдън са далеч от това. А честно казано, това е нещо, върху което да се замислим", посочва още Саския ван Вестринен в публикацията, цитирана от турския в. "Йени шафак".

Турция получи международно признание за усилията си за осигуряване на прекратяване на огъня в Украйна. Тя успя да събере в Анталия на 10 март първо външните министри на Украйна и Русия Дмитро Кулеба и Сергей Лавров - първата среща на такова ниво от началото на военните действия. А този вторник в Истанбул се състояха преговори на делегации на двете страни, на които според оценката на турския външен министър Мевлют Чавушоглу е бил отбелязан най-значимият напредък от началото на преговорите. 

Нещо повече, Анкара даде да се разбере, че не планира да спре с дипломатическите инициативи и очаква да събере на преговорната маса преговарящи на дори по-високо равнище.

В интервю за телевизия А Хабер турският министър на външните работи заяви вчера, че подобна среща, "на ниво най-малкото външни министри", може да има още в следващите една-две седмици. "Ние искаме да бъдем домакин на среща на ниво лидери", каза още Чавушоглу, като посочи, че Турция очаква да получи дата за посещение на руския лидер Владимир Путин в страната. 

Турция е готова да организира среща между президентите на Русия и Украйна Владимир Путин и Володимир Зеленски, бе цитиран малко по-късно от медиите да казва и турският президент Реджеп Тайип Ердоган. Решен съм да организирам среща и с Путин, и със Зеленски, подчерта той и уточни, че иска да разговаря с всеки от двамата, за да може да се обсъди възможната организация на среща помежду им колкото е възможно по-скоро. 

Ролята на Турция се ползва с одобрението и на двете страни - Москва смята за балансирана позицията на Анкара, а Украйна я иска за бъдещ гарант за своята сигурност.

"Анкара не се присъедини към русофобската кампания на Запада и като цяло заема премерена позиция в сегашната ситуация", оцени наскоро говорителката на руското външно министерство Мария Захарова.

В. "Гардиън" открои особената позиция на Турция в анализ с автор Патрик Уинтур.

"Турция е член на НАТО и като такъв продължава да осигурява оръжие на Украйна, в същото време обаче тя не се присъединява към санкциите, прилагани спрямо Русия, и както се видя на срещата във вторник се ползва с голям респект и от двете страни", написа той.

Дипломатическите усилия на Турция за разрешаване на конфликта в Украйна несъмнено заслужават уважение. Дори и да пожънат успех обаче, нещо, на което се надяваме всички, връчването на Нобеловата награда на противоречив лидер като турския президент е съвсем друго нещо. Самият Ердоган преди време заяви, че не би приел наградата, ако му бъде присъдена някой ден.

"Нобелът се е превърнал в институция, която има политическо, идеологическо поведение. За мен Нобеловата награда няма никаква стойност", заяви Ердоган, критикувайки Нобеловия комитет за решението му да връчи наградата за литература за 2019 г. на австрийския писател Петер Хандке, който защитава Слободан Милошевич и отрича геноцида над босненските мюсюлмани в Сребреница. 

Без значение какви са шансовете на Ердоган за Нобелова награда тази година и доколко заслужена би била тя, турският анализатор Абдулкадир Селви е прав поне в едно: сега "целият свят - и тези, които го харесват, и тези, които не го харесват - следи усилията на Ердоган".



Още по темата: общо новини по темата: 4520
21.03.2024 »
20.03.2024 »
12.03.2024 »
10.03.2024 »
09.03.2024 »
07.03.2024 »
предишна страница [ 1/754 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Масови протести срещу цените на горивата
Парламентарни избори 2024
Газови доставки
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: