Ердоган предизвика скандал в ООН с остро изказване

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (6)
12:42 / 25.09.2014
701
Египет и Турция изостриха тона по време на 69-ата сесия на Общото събрание на ООН. Причина за това стана острото изказване на турския президент Реджеп Таийп Ердоган срещу египетския му колега Абдел Фатах ас Сиси. В отговор на отправените критики Кайро отказа да проведе двустранната среща с Анкара, предвидена в рамките на сесията.

В изказването си пред асамблеята Ердоган открито обвини международната общност, че "легитимира извършителите на военния преврат" в Египет.

"Аз съм против присъствието на Абдел Фатах ас Сиси сред световните лидери. С това ООН продава законност на този, който свали избрания от народа президент. Защо мълчим за преврат срещу демокрацията? Ние трябва да уважаваме избора на народа, който той направи чрез урните за гласуване. Ако ще подкрепяме преврати, тогава защо ни е ООН", риторично попита Ердоган.

В отговор египетски официални лица изразиха "възмущение и негодувание" от изявленията на Ердоган.

В изказването си пред ООН турският президент призова европейските правителства да осигурят по-голяма подкрепа за сирийските бежанци, след началото на западните въздушни удари в страната. Ердоган алармира за положението на 1,5 млн. сирийски бежанци в Турция и каза, че Анкара е похарчила над 3.5 млрд. долара за подпомагането им. Той допълни, че страната е обект на нова бежанска вълна през последните дни, този път от кюрди.


Виж коментарите (6)
Още новини от Международни новини:
Любима страна на българите не спира да се тресе! Регистрирани са ...
Почина известен бизнесмен, смятан за "инвестиционната легенда" на...
Нови забрани за алкохола и по-големи санкции за туристите в Майор...
Любимата напитка на българите поскъпна
Проучване: Вижте кои са най-безопасните места, ако започне Трета ...
Финансист каза на какво се дължи поскъпването на европейските акц...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).