Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Евакуират хора от град, който потъва
Автор: Екип Varna24.bg 20:55 / 15.05.2024Коментари (0)1489
©
Желязната руда се добива в Кируна от над 120 години и градът се издържаше от дози добив доста добре, припомня "Франкфуртер Алгемайне Цайтунг“.

Но рудодобивът разяжда земята под сградите, пропуква стените им, предизвиква размествания на земните пластове и леки земетресения. Кируна на практика е разделена на две части – тази, която е в близост до мината е застрашена от потъване.

Градът е принуден да се мести

"Градът трябва да се премести. Това е единственият начин да продължим добива в Кируна", казва говорител на шведската държавна минна компания LKaB, цитиран от ФАЦ. Въпросната компания експлоатира мината в Кируна. Съкращението съдържа в себе си и наименованието на планината с находище на желязна руда, която се извисява над града. Отначало там е бил концентриран рудодобивът, за който свидетелстват множество следи в планината.

В град Кируна почти всички са ангажирани по някакъв начин с минодобивната компания. И това не е случайно. Край най-северния град в Швеция се добива не само желязна руда. Преди време там бе открито огромно находище на редки почви и метали. Говореше се дори за сензационна находка.

Представители на LkaB бяха заявили, че очакват това находище да намализависимостта на страната, а и на Европа от Китай, защото именно той е водещ доставчик на редкоземни метали в света, които са крайно необходими за съвременните производства на смартфони, ветрогенератори и др.

Кируна загива...

Сега обаче атмосферата в града не е вече  така оптимистична. От стария център на града не е останало много. Виждат се развалини от сгради, на една от стените има надпис: "Кируна загива... бори се за нея!“. Никой обаче не се бори срещу преместването на пропадащия град, пише ФАЦ - “хората са се примирили, макар че никой няма желание да се мести от родното си място“.

Общо 3000 къщи и почти 6000 души са засегнати – всички те трябва да бъдат преместени. По първоначални планове това трябва да стане до 2035 година. Минодобивният концерн ще дава обезщетения на хората за преместването и ще им прати нови жилища. Шведският закон за минодобива ги задължава за това.

Очакват се огромни печалби

За целта компанията е заделила 30 милиарда крони (2,6 млрд. евро). На пръв поглед парите са много, но не и ако бъдат съпоставени с печалбите, които LkaB извлича от Кируна – включително и от новите находища на редкоземни почви и метали. По изчисления на шведското правителство в недрата под града има залежи от около 1,7 милиона тона редки почви – това е най-голямото подобно  находище в Европа.

Много от жителите на града се безпокоят, че преместването им няма да е последното, защото никой не знае докъде точно се простират подземните минни галерии за добива на желязна руда. Говорител на компанията признава, че е не е изключено още жители на града да бъдат принудени да напуснат родните си къщи и да се местят, пише DW.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Лоша инфраструктура във Варна
Катастрофи в София
Изграждат нов реактор в АЕЦ "Козлодуй"
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: