Еврокомисар: Всяко решение за "Турски поток" трябва да се взима заедно с ЕС

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (1)
15:32 / 17.03.2015
620
Всяко решение за изграждане на тръбопровод за руски газ през Турция трябва да бъде взето с консултация с Европейския съюз и не трябва да нарушава съществуващите отпреди правни задължения, заяви еврокомисарят по енергетиката Марош Шефчович, цитиран от агенция "Ройтерс".

След като обяви спирането на проекта "Южен поток", Русия изрази намерение за изграждането на т.нар. "Турски поток" - тръбопровод със същия капацитет, който да доставя газ до все още непостроен хъб на турско-гръцката граница, а след това - до европейски държави.

По време на визитата си в Турция Шефчович заяви, че Европейската комисия не е получавала никакви детайли по руското предложение. Заместник-председателят на ЕК допълни, че всякакви планове трябва да бъдат икономически осъществими и съобразени със задълженията на "Газпром" към дългосрочните му европейски клиенти.

"Когато говорим за големи доставки за европейски клиенти, не можеш да вземеш такова решение без да говориш с тях, с Евросъюза и Еврокомисията", каза Шефчович по време пресконференция в Анкара в понеделник вечерта.

Той изрази притеснения за евентуалното премахване на съществуващите газови връзки през Украйна в полза на "Турски поток".

"Ако всичко това се промени просто така, не мисля, че това е нормална процедура и начин, по който се третира голям клиент като ЕС", допълни Шефчович.


Виж коментарите (1)
Още новини от Международни новини:
Случаите на морбили в Европа нарастват, милиони деца са в риск
Министър Николов и посланикът на Израел у нас обсъдиха активизира...
Водите за къпане в Европа остават безопасни
Радев и Амхерд: Сътрудничеството в образованието, науката и висок...
Транспортните министри на България и Казахстан с важна среща, ето...
Радев за натовските войски: Няма значение дали нашият парламент щ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).