Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Европа е застрашена от прекъсване на електрозахранването тази зима
Автор: Екип Varna24.bg 09:04 / 17.11.2021Коментари (2)767
© iStock
"Европа е застрашена от прекъсване на електрозахранването през тази зима поради недостатъчни газови резерви, а в дългосрочен план петролът може да поскъпне над 100 долара за барел", заяви главният изпълнителен директор на гиганта за търговия със суровини Trafigura, цитирани от Монитор.

"Търсенето на петрол, въглища и природен газ, както и на метали като кобалт, никел и мед, рязко се повиши, тъй като световната икономика се възстановява от ограниченията на COVID-19, предизвиквайки скокове на цените, които на свой ред застрашават икономиката. Цените на природния газ в Европа достигнаха рекордно високи стойности през тази година, което накара някои страни да реагират с извънредни мерки като ограничаване на цените и субсидии, но това може да се окаже недостатъчно", каза Джереми Уиър.

"Честно казано, в момента нямаме достатъчно газ, не се запасяваме за зимния период. Ето защо съществува реална загриженост, че ако зимата е студена, може да се стигне до прекъсване на електрозахранването в Европа", подчерта Уиър на срещата на върха на FT Commodities Asia Summit.

Руският държавен газов монополист "Газпром", който е основен износител за Европа, започна да зарежда европейските си хранилища миналата седмица, но в понеделник обяви по-малък капацитет на газопроводите за декември.

Някои европейски законодатели обвиниха Москва, че ограничава доставките, за да окаже натиск върху Германия да ускори пускането в експлоатация на газопровода "Северен поток 2". Русия отрече тези твърдения.

По-високата цена на природния газ повиши търсенето на петрол, като бенчмаркът за суров петрол тип Брент поскъпна с 60% от началото на годината и се търгува на цена над 80 долара за барел.

Изменението на климата оказва натиск върху петролните компании да се откажат от замърсяващите изкопаеми горива, а произтичащият от това спад на инвестициите в нов добив засилва натиска върху цените.

"Смятам, че в дългосрочен план се очертава известен проблем с цените на петрола, мисля, че 100 долара за барел …е много възможна цена". Уиър предупреди и за значителен дефицит на кобалт, никел и мед, тъй като световното търсене на батерии за електромобили и източници на възобновяема енергия се увеличава.

"Някои от тези метали просто няма да бъдат налични поради нарастването на търсенето", каза той.

"Вече видяхме значително увеличение на търсенето не само от Китай, но и от САЩ и Европа и очакваме да станем свидетели на значителни дефицити при някои суровини".

Запасите от мед в складовете на Лондонската борса за метали и на Шанхайската борса за фючърси се движат около многогодишните ниски нива. Уиър заяви, че доставките на кобалт и никел също могат да станат проблемни, освен ако компаниите не успеят да пуснат в експлоатация съоръжения, които да направят работата в мините по-ефективна, без да правят компромиси със стандартите за безопасност.

Това не е първото подобно предупреждение, обаче. При люта зима можем да се окажем с режим на тока. Това става ясно от проекта на Десетгодишния план за развитие на Електроенергийния системен оператор (ЕСО). Документът е публикуван на страницата на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), който през миналата седмица бе подложен на обществено обсъждане.



Още по темата: общо новини по темата: 375
28.10.2022 »
14.07.2022 »
01.07.2022 »
20.04.2022 »
20.04.2022 »
20.04.2022 »
предишна страница [ 1/63 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Ами да духат по перките и да светят с фенерчета по соларите.
Aнонимен
на 17.11.2021 г.
0
 
 
Главните идиоти заради които това се случва - Кунева,Костов, Дянков, Тинквун Тиквунов и цялата кохорта глупаци около тях - веднага да одат да копат кюмюр у Бобов дол...
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Газови доставки
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
Реформи в БДЖ
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: