Европарламентът гласува "За" влизането на България в Шенген

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (41)
13:36 / 08.06.2011
2933
С голямо мнозинство Европейският парламент прие доклада на Карлуш Коелю за готовността на България и Румъния да се присъединят към шенгенското пространство. По този начин евродепутатите почти единодушно заявиха, че двете балкански страни са изпълнили всички технически критерии за Шенген и те трябва да бъдат приети в зоната без граници възможно по-скоро.

Както се очакваше след вчерашния дебат за разширяването на Шенген, европейските депутати подкрепиха и с гласа си България и Румъния по пътя им към шенгенското пространство. Становището на Европейския парламент има само консултативен характер, но е задължително.

Решението кога България и Румъния да се присъединят към Шенген, ще вземат държавите членки. Те трябва да направят това с единодушие, каквото в момента не съществува. Най-вече Франция, Германия и Холандия продължават да се противопоставят на прибързаното според тях разширяване на пространството. Париж, Берлин и Амстердам смятат, че членството в Шенген трябва да е обвързано с постиженията на двете балкански държави в съдебната система и борбата срещу корупцията.

По време на обсъждането в пленарна зала вчера евродепутатите подчертаха, че не трябва да съществуват двойни стандарти за приемането в шенгенското пространство. Те поискаха държавите членки да не правят България и Румъния заложници на вътрешните си проблеми. Членовете на Европарламента заявиха, че щом София и Букурещ са изпълнили всички технически критерии, те трябва да станат част от Шенген без забавяне.

Източник: в. "Дневник"


Виж коментарите (41)

Още по темата (528):
19.04.2024 Еврокомисарят по вътрешни работи Илва Йохансон посети ГКПП "Аерогара София"
18.04.2024 Еврокомисар Йохансон: Напълно готови сте за Шенген, няма риск България и Румъния да бъдат залети от нелегални мигранти
18.04.2024 Марк Рюте: Неприемливо е България да не е член на Шенген и по суша
18.04.2024 Николай Рашков: Ако полетът ви бъде отменен - ще получите храна и вода, но много шофьори по границите имат ужасни битови условия и никой не се интересува!
15.04.2024 И днес на "Дунав мост" се чака с часове: Над 1 млрд. лв. е загубила икономиката ни за 1 година заради сухопътния Шенген
11.04.2024 Заради Шенген: Христо Стоичков попиля австриеца Нехамер
Още новини от Международни новини:
Забраняват употребата на мокри кърпички?
Светът се тресе: Регистрирано е поредното мощно земетресение
Земетресение разтърси района край Солун
Енергийният министър отива в Турция, за да предоговаря споразумен...
15 българи арестувани в Испания, ето каква е била незаконната им ...
Европейският парламент одобри законодателната реформа за по-ефект...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).