Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Европарламентът обсъжда утре българския списък "Магнитски" след многобройни жалби за неправомерни санкции
Автор: Екип Varna24.bg 15:58 / 15.09.2021Коментари (0)1006
©
Три месеца след излизането на спорния и пораждащ много въпроси "списък към списъка“, казусът със санкционираните българи по закона "Магнитски" ще бъде обсъждан в пленарната зала на Европарламента в Страсбург в четвъртък, 16 септември.

Първи сезираха европейските институции братята Цветомир и Боян Найденови и техният баща Стефан Найденов за извършени нередности и неясните критерии, по които е структуриран списъкът. Според представените от тях документи вписването им в "българския“ списък е неправомерно, защото те са с доказано прекратено партньорство с едно от лицата, санкционирани по закона Магнитски – Васил Божков. Нещо повече, Найденови стоят в основата на разкриването на серия данъчни измами на собственикана "Националната лотария“, довели до ощетяването на държавата с почти 700 милиона лева.  Това тяхно действие даде началото на множество разкрития за извършени престъпления от Божков, за които в последствие бяха заведени дела.

Хуан Фернандо Лопес Агилар, председател на комисията по граждански права, правосъдие и вътрешни работи, е иницирал въпроси относно списъка с искане за устен отговор до ЕК. Във въпросите депутатите подчертават,  че наложените санкции повдигат  въпроси за подходите на ЕС в областта на демокрацията, принципите на правовата държава и основните права.

Европейската комисия проявява сериозно любопитство как е съставен т. нар. български списък Магнитски, в който попадат 54, свързани със санкционираните лица. Така например и до днес остават неясни критериите за включване на хора в списъка. Липсва обратна връзка от съставителите на списъка по казуса "Найденови“, за които към настоящия момент не съществува основание за попадането им в него. Притеснение буди и начинът, по който дружеството "ИНТРАЛОТ" АД (INTRALOT S.A.) - чуждестранно юридическо лице, регистрирано на територията на Република Гърция, което близо 18 години имаше взаимоотношения с обвиняемия Васил Крумов Божков и свързаните с него дружества с участие в капитала от 49%, беше изключено от списъка в рамките на 6 дни от излизането му без ясна аргументация.

На фона на това действие остава необясним двойният стандарт по отношение на разширения списък, в който продължават да стоят имената на Найденови, които са с прекратено съдружие с Божков една година преди "Интралот“ и са предоставили всички необходими документи за липса на всякаква свързаност.

Буди недоумение и фактът, че този списък, който съдържа общо 97 броя свързани юридически лица и едва 21 броя физически лица, не включва действащи партньори и съдружници на Васил Крумов Божков и директно свързани с него лица, каквито са съпругата му Елена Любомирова Динева, сестра му Иванка Крумова Баева, неговият син Антон Василев Божков и много други.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Газови доставки
България в еврозоната
Грипна епидемия обхвана страната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: