Европарламентът одобри списъка на задължителните системи за колите, което ще вдигне цените им

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
14:39 / 19.04.2019
1577
Диалогът "За" и "Против" електромобилите тече от поне две години, но той е безсмислен (поне за Европа), защото решението вече е взето от политиците и то е в полза на електрическите автомобили. Сега отново се налага политическо решение, с което автомобилната промишленост трябва да се съгласи, ако иска да продава продуктите си на пазара на Европейския съюз. Проблемът на това решение, макар то да е свързано с безопасността, се крие във факта, че то ще доведе до неминуемо увеличение на цените на новите автомобили след три години, съобщава vesti.bg.

Целите, декларирани от Европейския парламент, както обикновено, са в полза на обикновения човек – те са продиктувани от нуждата да се повиши безопасността на движение, но и да се прокара пътека към бъдещото въвеждане на автономните автомобили. Това ще рече, че базовото оборудване на всеки нов автомобил ще бъде сериозно раздуто, а това неминуемо ще доведе до повишаване на цените.

Така от май 2022 г. производителите са задължени да монтират в новите автомобили алкохолни имобилайзери (т.е. двигателят няма да стартира, ако устройството отчете определени нива на алкохолни изпарения при самотестването за употреба на алкохол) и датчици, отчитащи нивото на умора на водача. И това е само част от изискванията, в базовото оборудване на всеки нов модел ще трябва да фигурират адаптивен круиз контрол, камера за задно виждане и паркинг сензори, както и регистратор на данни при авария – по примера на черната кутия в самолетите.

Новите правила ще засегнат и производителите на камиони. В бъдеще те ще трябва да монтират в камионите подпомагаща система за обратен завой и система за отчитане на препятствия в сляпата зона. Дизайнерите ще трябва да повишат видимостта за водача, а инженерите ще трябва да монтират система, отчитаща налягането в гумите.

Според данни на комисия на ЕС, анализирала сигурността по пътищата на съюза, през 2018 г. в ПТП смъртта си са намерили 25 100 човека. Този факт е накарал политиците в Брюксел да пристъпят към въвеждането споменатите системи за безопасност още в базовото оборудване на автомобилите. Тяхното виждане е, че това ще спомогне към 2038 г. да може да се избягват 25 000 смъртни случаи и 140 000 тежки травми.

Виж коментарите (0)
Още новини от Международни новини:
Крути мерки за нарушаване на правилата за шофиране в Гърция, може...
WSJ: Американското разузнаване смята, че Путин не е наредил Навал...
Хилари Клинтън идва в България
Обявиха кредитния рейтинг на България 
Забраняват употребата на мокри кърпички?
Светът се тресе: Регистрирано е поредното мощно земетресение


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).