Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Европейската комисия предлага помощ от 5 млрд. евро за Украйна
Автор: Екип Varna24.bg 16:54 / 08.09.2022Коментари (0)586
©
Европейската комисия предложи 5 млрд. евро под формата на преференциални заеми, за да помогне на Украйна да избегне финансова разруха.

"Украйна спешно се нуждае от подкрепа в краткосрочен план, за да поддържа основните обществени услуги и да постигне известна степен на икономическа и финансова стабилност. С предоставянето на още 5 млрд. евро извънредна макрофинансова помощ ЕС отново демонстрира ангажимента си да подкрепи Украйна", заяви заместник-председателят на Комисията Валдис Домбровскис, информира Politico.

Това е вторият транш от обявения през май по-голям пакет за макрофинансова помощ в размер до 9 млрд. евро, който беше блокиран поради нежеланието на Германия да предостави гаранции по заеми. Това накара Европейската комисия да осигури 1 млрд. евро под формата на гарантирани заеми от бюджета на ЕС през юли, но изисква от страните от ЕС да осигурят бюджетна подкрепа за следващите траншове.

В рамките на обявения сега транш бюджетът на ЕС ще субсидира лихвите и таксите, а гаранциите от страна на ЕС ще покрият 70% от капитала. Срокът за изплащане е до 25 години. Комисията ще се споразумее с Украйна за условията, свързани с помощта, включително "по-голяма прозрачност и отчетност при използването на бюджетните ресурси", пише в документа.

Държавите трябва да се споразумеят

Очаква се министрите на финансите на ЕС, които ще се срещнат в Прага в петък, да се споразумеят единодушно за предварителното условие, при което Комисията ще може да използва пазарите. На срещата миналата седмица Унгария изрази резерви, но официалните лица са уверени, че те могат да бъдат разрешени до петък. Европейският парламент също трябва да даде своето съгласие.

Ако всичко мине гладко, това ще позволи на Комисията да отпусне заемите "на малък брой траншове", пише изпълнителният орган на ЕС, като се започне с транш от 2 млрд. евро в началото на октомври, заяви европейски служител. Останалите могат да отнемат повече време, тъй като в много държави е необходимо одобрението на парламента за предоставяне на гаранции. Домбровскис призова страните от ЕС "бързо да предоставят допълнителни гаранции".

В момента се обсъжда дали последните 3 млрд. евро да бъдат изплатени под формата на безвъзмездни средства и дали да се обмисли възможността за двустранни дарения от държави от ЕС - нещо, което бе поискано от Германия, която вече изплати 1 млрд. евро под формата на безвъзмездни средства на Киев. Европейската комисия също така заяви, че последните 3 млрд. евро ще бъдат отпуснати "възможно най-скоро", без да посочва краен срок.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
Реформи в БДЖ
България в еврозоната
Издирват 17-годишно момиче от Дупница
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре (413) 14%
Добре, но можеше и по-добре (387) 13%
Не се справи (568) 19%
Пълна трагедия (1595) 54%

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: