Европейски експерти: Местното планиране не е текст, написан на хартия, а процес на изпълнение

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
11:00 / 19.12.2018
1900
Повече от 100 участника, между които представители на местни власти от различни европейски страни, международни експерти по енергийна ефективност и мобилност, граждани, обединени в пет тематични сесии и кръгла маса-дискусия:  това e в цифри проведената международна конференция "Нови тенденции в планирането на градската мобилност и енергия“ в гр. Триест, Италия на 28 ноември 2018г. Събитието бе организирано в рамките на европейския проект “SIMPLA – Устойчиво интегрирано планиране на местни енергийни политики“, финансиран по програма Хоризонт 2020 и предложи значими възможности за срещи между експерти, дебати и представяне на успешни модели за местни дейности. В конференцията взеха участие и експертите на Асоциация на Българските Черноморски Общини (АБЧО) и Агенция за управление на енергията – Добрич (ДУЕА), като официални партньори на проекта от България.

Водещи европейски специалисти споделиха опита си в местното планиране в изпълнение на амбициозните цели на ЕС за повишаване на енергийната ефективност и екологичната устойчивост на градовете през следващите десетилетия. Предизвикателството пред държавите-членки на Съюза е постигане също и на икономически напредък. Въз основа на оценката на необходимите годишни инвестиции за постигане на енергийните цели, ЕС предлага възможности в подкрепа на това развитие – напр. в рамките на Програма Хоризон 2020 за изследвания и иновации.

Основните предизвикателства за развитието на градовете са свързани с трафика на автомобили, замърсяването на въздуха, достъпа до услуги, сигурността и безопасността на пътя. Около тези основни фактори се обединиха участниците в конференцията, като ключов момент в градското планиране са последиците от климатичните промени, които трябва да бъдат разглеждани с особено внимание в дневния ред на общините.

Виж коментарите (0)
Още новини от Международни новини:
WSJ: Американското разузнаване смята, че Путин не е наредил Навал...
Хилари Клинтън идва в България
Обявиха кредитния рейтинг на България 
Забраняват употребата на мокри кърпички?
Светът се тресе: Регистрирано е поредното мощно земетресение
Земетресение разтърси района край Солун


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).