Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Европейският парламент одобри законодателната реформа за по-ефективна борба срещу изпирането на пари
Автор: Екип Varna24.bg 12:11 / 25.04.2024Коментари (0)1215
©
Европейският парламент даде зелена светлина на предприетата в ЕС мащабна реформа за по-ефективна борба срещу изпирането на пари и финансирането на тероризма. Ключов елемент в законодателния пакет е създаването на нов надзорен орган, което беше подкрепено от евродепутатите с категоричното мнозинство от 482 гласа "за". Докладчици по досието за първи път бяха двама българи – Емил Радев (ЕНП/ГЕРБ) от Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи и колегата му от Комисията по икономически и парични въпроси Ева Мария Попчева ("Обнови Европа"), която представлява Испания в ЕП, съобщиха от пресцентъра на партията.

"Когато започнахме работа по пакета за борба с изпирането на пари и финансирането на тероризма, бе очевидно, че не сме готови за битка, а трябва да водим война. Днес имам увереността, че с новото законодателство даваме на ЕС арсенал, с който по-ефективно да защитава финансовата си стабилност", коментира евродепутатът Емил Радев, припомняйки, че мръсните финансови потоци генерират загуби за милиарди, а разкриваемостта на тези престъпления досега е едва 1%.

"Очакванията към бъдещата агенция, която предстои да заработи в средата на следващата година, са огромни. Успяхме да ѝ подсигурим необходимите широки правомощия и капацитет, така че да бъде гарант за повече финансова сигурност чрез по-добро сътрудничество с националните надзорни органи и звената за финансово разузнаване в трансгранична среда, където рисковете непрекъснато растат", увери Радев. Той отчете, че новият орган за борба с изпирането на пари (AMLA) ще упражнява пряк надзор върху най-рисковите компании във финансовия сектор, както и върху доставчиците на криптоактиви, които работят в поне 6 държави членки и имат висок остатъчен риск. Агенцията ще следи и дали те прилагат финансовите санкции, каквито например ЕС е предприел спрямо Русия. AMLA ще подпомага звената за финансово разузнаване с анализа на съмнителни трансакции и откриването на случаи на изпиране на пари. Агенцията ще може да се намесва при пропуски на националните надзорни органи и да играе ролята на медиатор в случаи на неразбирателство между тях, като тогава решенията ѝ ще имат задължителен характер.

"За ефективността на новия орган е важно да разчитаме и на засиленото сътрудничество с други агенции като Европол, Евроюст, Европейската прокуратура и Европейската служба за борба с измамите", изтъкна още Емил Радев. Той определи участието на Европарламента в избора на седалище на AMLA като исторически момент и изрази надежда ролята му да продължи да се задълбочава.

От трибуната на ЕП евродепутатът бе категоричен, че предстои още работа и в съвременната твърде динамична среда не бива да се гледа на законодателството като на затворена страница. "Нормативният акт обединява държавите членки в общ фронт срещу мръсните пари“, заяви в заключение Радев и благодари на всички, които са участвали в продължилия 3 години тежък законодателен процес, показвайки ангажираността на европейските институции да намерят работещи дългосрочни решения за повече финансова сигурност в ЕС.

Дебатите в пленарната зала потвърдиха политическата воля да се постигне консенсус по законодателния пакет. Еврокомисар Марейд Макгинес, която отговаря за финансовата стабилност, финансовите услуги и съюза на капиталовите пазари, обърна внимание, че

мащабът на реформата е безпрецедентен, защото се отнася до всички сектори, които са подложени на риск, и обхваща цялата правна уредба, както и самите институции, участващи в борбата срещу изпирането на пари. Марейд Макгинес изрази удовлетворението си от интензивната работа, направила възможно приемането на законодателството преди края на мандата. Отчетено бе, че спирайки мръсните пари, ЕС противодейства и на жестоките престъпления, които те финансират, като трафик на хора, оръжия и наркотици, тероризъм и др.

Докладчиците изтъкнаха отражението на руската военна агресия в Украйна върху дейността на престъпните групировки в Европа. Критикувайки досегашния пасивен подход на фона на шумните скандали от последните години, те единодушно подчертаха спешната необходимост да се запълнят "пробойните" чрез засилване на надзора, чрез повече сътрудничество, модернизиране и хармонизиране на мерките в държавите членки.

На последната пленарна сесия за този мандат бяха одобрени и измененията за по-широко приложение на цифровите инструменти в дружественото право, с които Емил Радев също бе ангажиран като докладчик. Те облекчават административната тежест за около 16 млн. дружества с ограничена отговорност и 2 млн. събирателни дружества на единния пазар и според прогнозите ще им спестят разходи в размер на 437 млн. евро годишно.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Гергьовден 2024 г.
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Изграждане на Национална детска болница в София
Грипна епидемия обхвана страната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: