Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
"Европол": Варна стана входна врата за кокаин от Латинска Америка
Автор: Екип Varna24.bg 13:43 / 04.05.2011Коментари (19)7362
© Varna24.bg
Пристанището на Варна се е превърнало в един от важните пунктове за нарастващият внос в ЕС или транзит на големи количества кокаин от Латинска Америка.

На Балканите в момента България изпълнява ролята на транзитен пункт за морски пратки от Латинска Америка, трафик от Западна Африка през Турция и Балканския път на наркотиците и пренос на кокаин, предназначен за италианските престъпни групировки.

Това се казва в анализа за състоянието на организираната престъпност в Eвропейския съюз, разпространен в сряда от "Европол". Докладът се изработва веднъж на 2 години.

В текста се добавя, че контролът на наркопазара от улични банди в някои части на Югоизточна Европа създава притеснение, тъй като връзките им с латиноамерикански групировки може да им осигурят директен привилегирован достъп до кокаин.

"Разузнавателни данни сочат, че руснаци, живеещи в Латинска Америка, организират трафика на наркотика към ЕС и Русия, а руски престъпни групировки вербуват граждани на ЕС за тази цел." се казва още в доклада.

Другите ключови пристанища за наркотрафик в района са Одеса и Констанца, а Молдова е посочена като важен пункт за складиране и допълнителна обработка на кокаина.

"Транспортирането на дрога с контейнери по море обикновено става като наркотикът се укрива в товари с екзотични плодове и неутрализирането й в други материали и разтвора като кафе, вино или текстил. Техниките за укриване стават все по-съвършени и расте необходимостта от базирани в ЕС лаборатории за преработка на суровината от кока."

От всичките 5 разпределителни центъра на организирана престъпност в ЕС най-голяма експанзия през последните години се регистрира в този в Югоизточна Европа. Обяснението е в растящия трафик през Черно море, разнообразните балкански канали за нелегални стоки към и от ЕС, както и значителното увеличаване на нелегалната имиграция през Гърция, посочват от "Европол".

Наблюдава се сливане на интересите на групировките от Западните Балкани с тези от Югоизточна Европа и оформянето на Балканска ос. Нови бази за наркопроизводство и трафик се създават в Унгария, където се събират няколко от балканските канали.

"Нараства ролята на българските престъпни групировки в мащабното производство на амфетамини за Близкия изток. Повяват се производствени мощности в Западните Балкани, Турция, Ливан и Кавказ, където в някои случаи граждани на ЕС са наети да ръководят обектите" посочват от "Европол".

Криминални структури на говорещите албански, такива от Турция или от бившия СССР се опитват да разширят дейността си в ЕС като използват възможностите, предоставени им от евентуалното членство на България и Румъния в Шенген, както и от очакваната отмяна от ЕС на визовия режим за Украйна и Молдова.

Влизането на двете страни в Шенген може да намали имиграционния натиск по турско-гръцката граница и да превърне черноморския бряг в примамлива цел за нелегални имигранти и трафиканти на хора.

От това, според "Европол", ще се възползват най-вече турските "каналджии", най-вече през Черно море и благодарение на увеличаващия се брой турски граждани, живеещи в България.

Източник: в. "Дневник"









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Показва коментари на Ivan Nedelchev
премахни филтъра

Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Природни стихии
Либерализъм и консерватизъм в Европа
Бум на коклюш в България
Преброяване на населението 2021 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: