Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Еврото на 12-годишно дъно
Автор: Екип Varna24.bg 09:49 / 24.01.2015Коментари (0)522
©
Курсът на еврото вчера спадна под 1,13 долара за първи път от 2003 г. след обявената програма за количествено облекчаване (QE) на Европейската централна банка (ЕЦБ), предаде ТАСС.

В международната търговия на извънборсовия валутен пазар Forex курсът на еврото се понижи с 0,8 процента до 1,128 долара.

Еврото върви към шесто поредно седмично понижение спрямо долара преди изборите в Гърция този уикенд, които могат да доведат на власт партията, която е против икономиите и ограниченията. 

Изборите ще решат дали най-задлъжнялата страна в Европа ще се придържа към програмата за икономии, която пък подсигурява финансирането на страната от кредитори като Германия. 

Алексис Ципрас, който оглавява опозиционната крайнолява партия СИРИЗА, обеща да отмени бюджетните ограничения. Еврото поевтиня спрямо почти всички от 16-те най-търгувани валути, след като президентът на ЕЦБ Марио Драги обяви вчера, че централната банка ще изкупува облигации на стойност 60 млрд.

Австралийският долар поевтиня под 80 щатски цента за първи път от 2009 г., след като Европейската централна банка обяви мащабно изкупуване на облигации, а Дания понижи лихвите си до рекордно ниско ниво, което засили спекулациите, че Австралийската централна банка също ще свали лихвите, съобщи Profit.bg.

Единната валута върви към понижение от 1,9% за седмицата и загуба от 9% от 12 декември насам. Европейската валута се търгуваше на ниво от 134,53 спрямо йената, в сравнение със 134,67 преди това. Доларът се обменяше срещу 118,57 йени, в сравнение със 118,49 йени преди това.

Канадската централна банка понижи основната си лихва с четвърт процентен пункт в сряда. Следващата среща на Федералния резерв е на 28 януари. Понижението на австралийския долар под 80 щатски цента бе първото от 2009 г. насам.

Новозеландският долар остана почти без промяна на ниво от 75,02 цента. Индекс, следящ представянето на долара, се доближи до най-високото си ниво от 2004 г. - на фона на перспективите, че щатската икономика ще се представя по-добре от европейската и японската, което ще позволи на Федералния резерв на САЩ да стане първата централна банка сред водещите икономики, която ще вдигне лихвите през тази година.

Щатският долар е поскъпнал с 13,35% спрямо българския лев за 2014 г. В последните 2 дни той мина границата от 1,70 лв., което не се е случвало от 29 септември 2003 г.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Лято 2024
Парламентарни избори 2024
Обвиниха Лена Бориславова във фалшификация на документи
Енергийна криза
Кабинетът "Денков - Габриел"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: