Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Георги Първанов: ЕК въвежда нов регламент за дистанционната работа
Автор: Цвети Тончева 10:39 / 25.08.2023Коментари (0)579
©
Европейската комисия въвежда нов регламент за дистанционната работа или т.нар. "телеуърк“, чиято крайна цел е поне 10% от работната сила да работи дистанционно, което горе-долу е процентът у нас. Това каза в предаването "Денят на фокус“ на Радио "Фокус“ Георги Първанов от Българската конфедерация по заетостта. "Колкото по-регулирана е тази дейност, дистанционната работа, толкова по-малко гъвкава и динамична става тя. А смисълът на дистанционната работа е да бъде максимално гъвкава. Т.е. от една много добра идея, защото в мотивите на законопроекта се говори за гъвкавост, отиваме на една доста рестриктивни политика.

Георги Първанов описа накратко какви са законовите предложения в новия регламент на Европейската комисия: "Има няколко позитивни промени, които се предвиждат в този законопроект. Едната касае правото на изключване в обедните почивки и почивката между работните дни и възможността човекът да не отговаря на мейли. Много шум се вдигна за спецификацията на работното място за дистанционна работа, т.е. вероятно ще въведе фиксиран адрес в трудовия договор, но той отново ще има ограничаващ ефект, а смисълът на дистанционната работа е да може човек да работи от различни места на света. Прелюбопитна е регламентацията, касаеща изкуствения интелект дава възможност ако работодателят е прегледал твоите документи с помощта на изкуствен интелект, ти да изискваш те да бъдат прегледани от човек. Трябва да се гарантират равни права за хората, които работят дистанционно и тези, които не работят. Последното е, че няма ясен регламент, който да касае данъчното облагане.“

"Няма как да няма регулации, - изказа мнението си Георги Първанов, като уточни, че има много неща, които законодателно трябва да се изчистят, които касаят и безопасността на труда, и работното място, и това на човек да му тече стаж, да има всички придобивки, които са свързани с работата. Така че няма как да се мине без регулация.“ Според него е добре, че се води този разговор на етап обсъждане и тези промени, които се предвиждат, могат да бъдат ревизирани и изчистени. Много важно е според него законодателите да се консултират с хора, които практикуват такава дейност, така че да се приеме оптимален вариант в този нов закон.

В законопроектът се говори за условия, които да подобрят отношението на служителя към работата и неговата възможност да бъде гъвкав, но и самият работодател да си гарантира, че служителят ще извършва съвестно работата. По този повод Георги Първанов изрази мнение, че е необходимо в този законопроект на работодателя е необходимо да има гарантирана възможност за контрол на работното време, почивките чрез софтуер и други, а на служителя да са гарантирани разходите, които са необходими за т.нар. "свързаност“, т.е. работодателят да е задължен да осигури софтуер, да закупи компютър за служителя и т.н. "Всички тези неща трябва да бъдат разписани“.

В сивата зона остава регламентирането на инспектирането на работното място при дистанционната работа. "Т.е. ако хоум офиса е работно място, би трябвало да може да се инспектира от различните държавни органи, както е и стандартното работно място. Как ще се регламентират тези служители, как ще правят проверки, кога е необходимо тепърва да се изяснява,“ допълни още Георги Първанов.

"Около 10% от работната сила в България работи дистанционно и тенденцията е към връщане и към намиране на един хибриден модел, който е вероятно най-добрият“, каза още Георги Първанов, като сравни данните от България с тези от света. "Важно е да се отбележи, че Европейският съюз се опитва да налага един такъв модел на работа без да отчита спецификата на бизнеса и икономиката на различните страни. Ако се вземе за пример Люксембург, където изцяло индустрията им е в сферата на услугите, там и 90% от работната сила би могла да работи дистанционно. В Германия, където има много силно производство, в момента около 20% работи дистанционно. Шампион в това отношение е Канада.“

"Дистанционната работа е тук, за да остане. Тя е вече част от обявите за работа и от предложенията, и понякога натежава дори повече от допълнителните придобивки. В следващите години едно от нещата, които ще се случат, е огромна мобилност: от една професия към друга, както и увеличаване на географската мобилност, както миграция към по-малките населени места,“ заключи Георги Първанов от Българската конфедерация по заетостта.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Тежък инцидент във Варна! Шофьор помете и уби на място пешеходец
Изграждане на Национална детска болница в София
Парламентарни избори 2024
Енергийна криза
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: