Германия втвърди тона: Няма място за паралелни ислямистки общества!

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (1)
09:07 / 03.03.2017
2494
Наричат я още "джамията на ИД". В нея редовно се е отбивал и берлинският атентатор Анис Амри, убил 12 души. Най-после властите я затвориха. Но мярката е закъсняла, пише в коментара си в Дойче веле Матиас фон Хайн.

Полицейска акция на разсъмване: 460 служители претърсват 24 обекта. Едно мюсюлманско сдружение е забранено. Берлинският сенатор по вътрешните работи окачествява това като "важна стъпка в борбата срещу тероризма".

Бихме искали да е така. Само че мащабната полицейска акция, извършена два месеца след терористичното нападение на берлинския площад "Брайтшадплац", изглежда по-скоро като закъснял опит с акционизъм да се компенсира системния провал на властите - в случая с атентатора Анис Амри.

За да няма недоразумения: важно беше мюсюлманската организация "Фусилет 33" да бъде забранена. Салафитската джамия, наричана още "джамията на ИД", е била редовно посещавана не само от берлинския атентатор Анис Амри. Там са се отбивали и най-малко десет от близо 150-те известни на берлинската полиция потенциално опасни лица. Правилно е подобни забрани и обиски да се използват срещу салафити и джихадисти, да се внася сред тях смут, да се теглят червени линии.

Само че забраната идва твърде късно. Не защото религиозната организация "Фусилет 33" още преди седмица затвори молитвените си помещения, изпреварвайки събитията. А защото още от 2015 година властите възнамеряват да затворят джамията. На следователите тя е известна като "джамията на ИД".

За нещастие отговарящият за нея служител се разболява и цялата документация по случая остава да отлежава някъде из чекмеджетата на берлинското вътрешно министерство. И джамията, в която се събират джихадисти, продължава да си действа.

Първият извод гласи: не са нужни по-строги закони. Съществуващите просто трябва да бъдат прилагани, но навреме и от отговорно действащи институции. И ако те не разполагат с достатъчно персонал, тогава да бъдат назначени още хора.

Паралелните ислямистко-салафитски общества нямат място в едно мултикултурно общество. Само че трябва да имаме предвид, че джамии могат да бъдат затваряни, а религиозни сдружения - забранявани, не обаче и екстремистката идеология. Щом сега - най-сетне - започват да затварят джамии, свързани с екстремизма, ислямистите ще си намерят други места за своите срещи - например в частни домове. И властите трябва да ги държат под око.

Извод номер 2: наред с полицейските акции е необходима и превантивна работа. Трябва да се води битка за това кое от различните течения на исляма да бъде водещо. В Европа и света във възход са ултраконсервативните форми на исляма, поддържани от арабските държави в района на Персийския залив. Европа и Германия трябва да се противопоставят на това настъпление и да подкрепят представителите на либералния ислям. Тях ги има, макар тепърва да създават своите структури и да са по-слабо организирани от защитниците на ултраконсервативния ислям.

Дали ни харесва или не, но мюсюлманите са най-бързо нарастващото малцинство в Германия. Ето защо трябва да се положат всички усилия в Германия да се развива просветеният и либерален ислям. А на салафитските проповедници да им се отнеме "вятърът от платната".

 

Източник: Dnes.bg


Виж коментарите (1)

Още по темата (832):
24.11.2022 Безпрецедентен миграционен натиск! Все повече чужденци сред
каналджиите!
02.11.2022 Чужденци откриха в каналджийството доходоносен бизнес
18.10.2022 Голям проблем! Трупове на бежанци стоят с месеци в бургаската болница
11.10.2022 Бургаският съд отчита увеличение на делата за трафик на мигранти
26.09.2022 Синът на Софи Маринова загази сериозно
20.09.2022 Разбиха престъпна група за каналджийство
Още новини от Международни новини:
WSJ: Американското разузнаване смята, че Путин не е наредил Навал...
Хилари Клинтън идва в България
Обявиха кредитния рейтинг на България 
Забраняват употребата на мокри кърпички?
Светът се тресе: Регистрирано е поредното мощно земетресение
Земетресение разтърси района край Солун


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).