Германски депутат обвини Русия, че финансира Грета Тунберг

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (1)
11:35 / 15.10.2019
930
Германският евродепутат Йорг Мойтен призова Европейската комисия да се заеме с въпроса за финансиране на екоактивистите в Европа. Неговите подозрения са, че Русия може би е замесена в организирането на климатичните движения, съобщи RT.

Мойтен подчерта, че влиянието на тези протести върху политиката се отразява негативно на развитието на икономиката в цяла Европа. Затова евродепутатът иска да се изясни дали те са част от руската хибридна заплаха.

"Тези кампании /например "Петъци за бъдещето“, акциите на "Грийнпийс“, цивилните спасителни съдове в Средиземно море/ са професионално организирани и имат сериозна финансова подкрепа... Може ли Еврокомисията да изключи вероятността тези кампании да се финансират и контролират от Русия“, цитира руското издание думите на евродепутат.

На 1 октомври стана известно, че 24-годишният депутат в руската Държавна дума от Либерално-демократическата партия Василий Власов е изпратил в посолството на Швеция в Москва писмо до 16-годишната екоактивистка Грета Тунбург с покана да говори пред долната камара на руския парламент. Политикът е изразил възхищението си от силата на волята и енергията на Тунберг и е подчертал, че екологичните проблеми вълнуват и руските младежи. По-късно обаче от Държавната дума обявиха, че един депутат не може да вземе подобни решения, а те трябва да бъдат обсъдени на съвет на Държавната дума.

На 23 септември Тунберг произнесе емоционалната реч на срещата на върха на ООН, посветена на борбата с промените в климата. Тя обвини държавните лидери в бездействие и че детството й е откраднато. По думите й цели екосистеми измират, а при подобно отношение към сериозните проблеми  нейното поколение ще трябва да ги решава. Тя е създател на глобалното движение на ученици и студенти "Петъци за бъдещето“ за борба с глобалното затопляне, припомня Лента.ру.

Виж коментарите (1)
Още новини от Международни новини:
Крути мерки за нарушаване на правилата за шофиране в Гърция, може...
WSJ: Американското разузнаване смята, че Путин не е наредил Навал...
Хилари Клинтън идва в България
Обявиха кредитния рейтинг на България 
Забраняват употребата на мокри кърпички?
Светът се тресе: Регистрирано е поредното мощно земетресение


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).