Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Гръцко издание: Преобразуването на "Света София" в джамия е руско-турска афера
Автор: Екип Varna24.bg 13:46 / 21.07.2020Коментари (1)1340
©
В продължение на десетилетия милиони туристи и безброй лидери са посещавали огромния простор на музея, който е построен през шести век пр. н. е. Като християнска базилика "Света София" в Констанцинопол. Безспорно е един от най-големите паметници на западната цивилизация, на някога славната хилядолетна Източна Римска империя. Следователно не е изненадващо, че решението на Върховния съд на Турция и указът на турския президент Реджеп Тайип Ердоган да я превърнат в джамия привлече вниманието на международната преса, пише гръцкото консервативно издание "То Вима“ в материал, представен от Агенция "Фокус".

Когато базиликата е завършена по време на управлението на източния римски император Юстиниан, той произнася прочутата реплика: "Соломоне, победих те!“ което означава, че базиликата е надминала славата на Втория храм на евреите.

На 24 юли четири муезина ще призовават мюсюлманите да се молят в най-голямата и най-силна църква в християнството в течение на хиляда години, а след това в продължение на близо 500 години джамия, превърната на такава от Мехмед II, Завоевателят на Константинопол (1453 г.).

Реджеп Ердоган като самозван баща на постмодерна Турция гордо ще наблюдава събитие, което той разглежда като световно-историческо.

Хиляди вярващи мюсюлмани ще се съберат вътре и около сградата, която е била над 80 години музей по указ на основателя на западната съвременна турска държава - Мустафа Кемал Ататюрк.

В своите почти две десетилетия начело на турската държава г-н Ердоган претърпя поредица от политически трансформации, които постепенно, но стабилно го поставят в конфронтация със САЩ и останалия Западен свят.

Той е придобил всички белези на лидер, който е развил разнообразния арсенал на авторитаризма - религия, национализъм, неоимпериализъм (тук неоосмански) и ислямизъм.

Сирия, Либия и Източното Средиземноморие са все региони, в които г-н Ердоган - с малко пречки досега – се противопоставя на западните сили и е възприела ролята на регионална суперсила, която не отговаря пред никого.

Мнозина приписват решението за "Света София“ на неговата ислямистка идеология, но за съжаление това е твърде опростено обяснение.

Решението на Ердоган да превърне музея "Света София" - Световно наследство на ЮНЕСКО – отива отвъд обясненията на коментаторите, които разглеждат този ход като стремеж за изкореняване на кемалистката хегемония в турския политически живот.

Той отдавна окончателно съкруши целия кемалистки истаблишмънт - военен, академичен, съдебен, интелектуален и бюрократичен - след абортивния и много краткотраен военен преврат през 2016 г. срещу него.

Тези кемалисти, които по същество бяха брандирани като врагове на народа или, още по-лошо, като последователи на най-големия противник на Ердоган и бивш негов съюзник Фетулах Гюлен, изчезват в затворите и се сблъскват с безбройни страдания.

Не, г-н Ердоган не реши да превърне Света София в джамия, за да заличи наследството на Кемал Ататюрк.

Този ход има ясни геополитически мотиви и ефекти и е внимателно премислен в Анкара и в чужбина.

Преобразуването на музея "Света София" в джамия е, колкото и странно да изглежда, руско-турска афера.

Именно търговският и военно-стратегически съюз на г-н Ердоган с Русия, заради който турският лидер си печели презрение и критки от Вашингтон и НАТО, е най-важната и категорична мотивация за иначе смущаващ ход и обяснява моментът това да се случи.

Защо Русия? Отговорът е доста прост за запознатите.

"Света София“ като християнска катедрала винаги е била седалище на Вселенския патриарх, пръв сред равни в православната църква и вторият по ранг епископ в христиняството до схизмата през 1054 година, която слага край на християнското единство и разделя Рим и Константинопол.

През XVI век Московската патриаршия започва да разпространява теорията, че това е "Третият Рим“ - римският император Константин през 330 г. създава християнската Източна Римска империя или "Нов Рим“ (втори Рим според руския конструкт).

Теорията и претенциите не бяха проявявани, но не бяха и забравени, до януари 2019 година, когато вселенският патриарх Вартоломей след 20 години петиции от украинските православни даде автокефалия на ПЦУ, изтръгвайки я от обятията на Москва и разпалвайки църковна и геополитическа война.

От година и половина Вселенският патриарх Вартоломей е мишена на интензивна пропагандна кампания както от Кремъл, така и от Московската патриаршия, която както в съветската ера, така и при Путин е дългата ръка на руската мека (и често не е толкова мека) сила.

Вселенската патриаршия обаче, до голяма степен за раздразнение на Москва, все още съществува, тъй като тя е преживяла османските и по-късни турски гонения и погроми от XIX и XX век.

Погромите почти унищожиха гръцкото малцинство в Истанбул, но Патриаршията оцеля, не на последно място заради непоколебимaта помощ на Вашингтон от Студената война до днес.

Днес поклонната "Света София“, императорската и патриаршеска катедрала, се превърна в ябълка на раздора между Изтока и Запада.

Решението да се превърне музеят "Света София“ (от 1938 година) в джамия не е взето единствено в Анкара.

Вашингтон, НАТО и целият западен свят трябва да вземат това предвид и да действат съответстващо.








Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Абсолютно вярно. РПЦ с кгбееца Гундяев е машата за влияние на Путин.И понеже Вселенския патриарх им го зачука с признаването на Украинската православна църква и те им го връщат със св.София. Чрез Ердоган.Защото той е ош беш с техния султан.Нали двамата откриваха най голямата Джамия в Русия. Защо да не закрият св.София,като музей и да я направят пак джамия.Какво го бърка Путин. Той е безбожен лицемерен кгбеЙски продукт. Навремето,като са го обучавали и се е клел на КПСС и СССР едва ли е вярвал в Господ,защото комунистите са верни на идеята и са безбожници.А след 1990г.станаха първи набожници за да привлечат народа!
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Акция на ДАНС и КПКОНПИ, обискираха дома и офиса на шефа на Митниците
Задържаха журналиста Димитър Стоянов
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Бум на коклюш в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре (417) 14%
Добре, но можеше и по-добре (395) 13%
Не се справи (578) 19%
Пълна трагедия (1615) 54%

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: