Гърци: При вас всичко е по-евтино

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
09:51 / 23.05.2022
633
Гърците не спират да пътуват до България за стоки и горива. Цените на бензина в южната ни съседка надхвърлиха 2 евро и 50 цента за литър, което е и причината хора от северните части на страната да зареждат у нас. Търговци в Петрич и Сандански отчитат ръст на потребителите от южната ни съседка, които идват на пазар за хранителни продукти.

Гърците пазаруващи в България са основно от Серес, Драма, Кавала и по-малките населени места в северната част на страната. Обясняват ни, че идват да купуват хранителни стоки от България най-вече заради цената им.

"За храната, да има разлика, по-евтина е тук. Хляб, сирене, всички местни продукти, български са по-евтини от гръцките Повече гърци пазаруват тук сега, когато има война и цените всеки ден се покачват в Гърция", казва един от пазаруващите у нас гърци.

"Всичко е по-евтино тук. Но искам да кажа нещо, защото аз съм биолог. Там е по-скъпо да пазаруват, но е по-хубаво, по-качествено", казва Ираклис Андреадис.

В магазин за хранителни стоки в Сандански продават основно продукти местно производство. Те са и предпочитани от гърците според собственика.

"Търсят се наши продукти, сирене, кашкавал… Това, за което идват, е заради цената най-вече, другото е - ние предлагаме качество. Имаме редовни клиенти, които го оценяват. Имаме клиенти, стари клиенти баби, дядовци, които ни знаят продуктите, които предлагаме", казва Петър Гроздилов.

Повечето бензиностанции в района на граничен пункт "Кулата“, Петрич и Сандански също отчитат увеличен брой клиенти от Гърция.

"Да, да, по-евтино е, наполовина. Например бензин за литър там е 2.80 евро, тук е 1.80. Едно евро и повече по-малко", казва Ираклис Андреадис.

Заради увеличения внос на стоки от България се очаква в близките дни на граничен пункт "Промахон“ да започне работа постоянен екип по контрол на вносните стоки, съобщи БНТ.

Виж коментарите (0)
Още новини от Международни новини:
Крути мерки за нарушаване на правилата за шофиране в Гърция, може...
WSJ: Американското разузнаване смята, че Путин не е наредил Навал...
Хилари Клинтън идва в България
Обявиха кредитния рейтинг на България 
Забраняват употребата на мокри кърпички?
Светът се тресе: Регистрирано е поредното мощно земетресение


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).