Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Гърция иска общоевропейски отговор на американския закон за намаляване на инфлацията
Автор: Тереза Герова 16:33 / 23.01.2023Коментари (0)1015
©
На срещата на върха на Европейския съюз през февруари гръцките власти ще настояват за общоевропейски отговор на Закона за намаляване на инфлацията в САЩ, който насърчава развитието на американската индустрия за сметка на Европа. Това заяви министър-председателят на Гърия Кириакос Мицотакис на пресконференция за развитието на гръцката икономика и пазара на труда, излъчена по телевизионния канал ERT1.

Премиерът на южната ни съседка отбеляза, че не само гръцките предприятия, но и цяла Европа са изправени пред проблема с конкурентоспособността. "Това не е само гръцки проблем, но и европейски, и трябва да ви кажа, че като цяло в Европа, в нейния индустриален сектор, има сериозни притеснения, че стимулите, които САЩ предоставят, особено в областта на "зеления“ преход, са толкова привлекателни, че ще се стигне до преместване на производствените дейности от Европа в САЩ... Ще се боря за европейски отговор на това предизвикателство, което се нарича Закон за намаляване на инфлацията в САЩ", увери Мицотакис.

"Това бе ключов въпрос в дискусиите, които проведохме [по време на Световния икономически форум] в Давос, и също така ще бъде тема, която вече поисках да бъде обсъдена на срещата на върха на [ЕС] в началото на февруари“, допълни Мицотакис.

"Нуждаем се от европейски отговор, за да защитим конкурентоспособността на европейските компании, никоя страна не може да го направи сама", продължи премиерът. "И, разбира се, европейският отговор не може да бъде само в държавните субсидии. Такива може да отпускат само държавите, които са икономически най-силни. Ние можем да направим много по-малко от тези страна. Имаме нужда от паневропейски отговор, помислете за Фонда [на ЕС за икономическо възстановяване], който бе отговорът на Европа на извънредната ситуация около коронавируса. Подобна ситуация преживяваме в още по-голяма степен“, коментира Мицотакис.

Законът за намаляване на инфлацията в САЩ на стойност 369 милиарда долара, приет през лятото на 2022 г., предоставя щедри субсидии на производителите на електрически превозни средства, батерии и енергийно оборудване, при условие че са произведени в САЩ. Според европейските лидери този закон може да доведе до нова търговска война. По-рано, по време на посещение във Вашингтон през ноември, френският президент Еманюел Макрон заяви, че протекционистките планове за субсидиране на американски компании "заплашват да разделят Запада". Германският канцлер Олаф Шолц също разкритикува закона.

На 7 декември 2022 г. председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен предложи създаването на фонд за подкрепа на икономиката на ЕС в отговор на икономическата политика на Вашингтон и за засилване на протекционистичната политика на ЕС. Тя уточни, че ЕС не търси конфронтация, а сътрудничество със САЩ.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Лято 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
Газови доставки
България в еврозоната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: