Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Гърция получава подкрепата на Франция срещу Турция
Автор: Иван Христов 12:20 / 13.09.2022Коментари (0)674
©
На фона на ескалацията на напрежението между Атина и Анкара, френският президент Еманюел Макрон посочи споразумението за стратегическо партньорство между Гърция и Франция като здрава опора срещу всякакъв вид провокации в по-широкия регион, пише Kathimerini.

"Това стратегическо партньорство няма да позволи безредици в Източното Средиземноморие“,заяви Макрон на съвместна пресконференция в Елисейския дворец в Париж с премиера на южната ни съседка Кириакос Мицотакис, който от своя страна подчерта, че двете страни са "по-силни заедно“.

"Ние напълно подкрепяме суверенитета на Гърция“, подчерта Макрон, отбелязвайки, че пълното сътрудничество по външната и отбранителната политика и въоръженията сега е станало по-важно в лицето на предизвикателствата.

И двамата подчертаха солидните основи, върху които се формират в двустранните отношения, но също и конкретния контекст, който изисква ЕС да се справи с многоизмерните предизвикателства, пред които е изправен. Двустранните връзки са запечатани от стратегическото партньорство между Гърция и Франция, подписано преди почти година, като и двамата лидери потвърждават ангажимента си за взаимна подкрепа. Мицотакис също изпрати съобщение до Анкара от френската столица в отговор на многократните провокативни изявления на турското ръководство.

"Тези, които казват, че ще дойдат през нощта, ние ги чакаме на дневна светлина, където се показва кой има правото и истинска сила на своя страна“, подчерта той, като отбеляза и подписаните оръжейни споразумения с Париж. "Първите Rafale вече летят в небето, първите ни фрегати вече се строят“, добави Мицотакис. Централният фокус на разговора беше енергията и търсенето на допирни точки в ЕС преди Неформалния съвет в Прага на 6 и 7 октомври.

"Съгласни сме по много въпроси, както относно цените, така и относно необходимостта от умножаване на енергийните източници“, поясни Макрон, докато Мицотакис повтори позицията на Атина за по-динамична намеса в цените на едро и в полза на директното отделяне на цените на газа от цените на електроенергията . Гръцкият премиер отбеляза единодушието относно необходимостта от установяване на разпоредби за минимизиране на потреблението на енергия, както и програми за подкрепа, за да се гарантира, че хората няма да страдат.

Макрон също така благодари на Гърция за помощта за справяне с опустошителните пожари, които бушуваха във Франция това лято, подчертавайки важността на общия европейски механизъм за гражданска защита и реакция при бедствия.

В дневния ред на срещата бяха още войната в Украйна, миграционните потоци и ситуацията в Либия.



Още по темата: общо новини по темата: 20
16.01.2023 »
16.01.2023 »
14.01.2023 »
04.01.2023 »
03.01.2023 »
30.12.2022 »
предишна страница [ 1/4 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Матури 2024 г.
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: