Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Гърция вече има ново правителство! Ще се изправи ли страната на крака?
Автор: Екип Varna24.bg 12:07 / 09.07.2019Коментари (0)1472
© Reuters
Гърция вече има ново правителство. Това става факт, след като лидерът на "Нова демокрация" Кириакос Мицотакис положи клетва. Списъкът на правителството беше представен по държавната телевизия ЕРТ.

Никос Дандиас е новият външен министър

Той е гръцки юрист и политически деятел на дясноцентристката партия "Нова демокрация". В продължение на много години е бил член на гръцкия парламент и също така е заемал министерски постове в предишни правителства с участието на "Нова демокрация". През 2009 г. е министър на правосъдието, през 2012-2014 г. министър на обществения ред и защита на гражданите, през 2014 г. министър на развитието и конкурентоспособността, а през 2014-2015 г. министър на националната отбрана. От 13 януари 2016 г. до днес е парламентарен представител на "Нова демокрация". Дандиас е в списъка на адвокатите на гръцкия Върховен съд по граждански и наказателни дела.

Никос Панайотопулос е министър на отбраната на Гърция, а Христос Стайкурас - ръководител на Министерството на финансите.


Панайотопулос ръководи секторите на националната отбрана и социални въпроси в централата на Нова демокрация, а от 2016 г. той оглавява секторите на правосъдието, прозрачността и правата на човека в партията. През 2012-2015 г. Стайкурас е заместник-министър на финансите на Гърция в правителството на Андонис Самарас.

Михалис Хрисохоидис влиза в министерството за защита на гражданите, на когото са подчинени полицията, специалните служби и генералният секретар за гражданска защита.

Министерството на вътрешните работи, което се занимава с административни въпроси в Гърция, е поверено на Такис ​​Теодорикакос, министерството на правосъдието е поверено на Костас Циарас.

Министерството на образованието се поема от Ники Керамос, която до 2016 г. беше парламентарен представител на "Нова демокрация", а след това стана ръководител на сектора на образованието в партийния апарат. Лина Мендони е назначена за ръководител на Министерството на културата и спорта, а Харис Теохарис е назначен за ръководител на туризма.

Министър в министерството на здравеопазването стана лекар, политик и бивш професионален баскетболист Василис Кикилиас, който беше министър по въпросите на гражданската защита през 2014-2015 г.

Министерството на флота и островната политика е поверено на Янис Плакиотакс, трудови и социални въпроси - Янис Вруцис, инфраструктура и транспорт - Костас Караманлис, син на бившия депутат от "Нова демокрация" от област Серес Ахилеас Караманлис, брат на легендарния гръцки политик Константинос Караманлис (1907-1998) ), който беше четири пъти премиер и два пъти президент на Гърция.

Кириакос Мицотакис - новият министър председател на Гърция

Името на 51-годишния политик е добре известно в Гърция. Той е роден в семейството на една от най-влиятелните политически династии в южната ни съседка.

Баща му Константинос Мицотакис е бивш премиер на Гърция и лидер на дясната партия "Нова демокрация". А сестра му Дора Бакояни е първата жена, избирана за кмет на Атина, както и първата представителка на нежния пол, заемала поста външен министър.

Самият Кириакос има впечатляваща биография. От образование в престижни университети като Харвард и Станфорд, до владеенето на редица чужди езици.

В продължение на години е банкер, докато не взима решението да се отдаде на политическа кариера. По традиция става част от "Нова демокрация". Заема различни постове, докато преди три години не става лидер на политическата формация.

Според анализатори – победата на Кириакос е била повече от очаквана. Подкрепата към него се засили, след като се превърна в един от най-верните критици на Преспанското споразумение за името на Македония.

Освен това експертите смятат, че важна роля за триумфа му е изиграла харизматичната му личност, опитът и познанията в областта на финансите. Качества, които изморените от икономии гърци търсят в своя нов лидер.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Матури 2024 г.
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: